Ko sprovodi izbore za savete mesnih zajednica i kako se biraju članovi komisija ?

LESKOVAC

Na 19. sednici Skupštine Grada Leskovca, održanoj 27. juna 2022. godine doneto je Rešenje o imenovanju izborne komisije za sprovođenje izbora za članove saveta mesnih zajednica. Imenovani su predsednik i 12 članova za zamenicima, od čega je sedam predloga dala odbornička grupa „Aleksandar Vučić-za našu decu“, a po tri „Socijalistička partija Srbije(SPS)-Ivica Dačić“ i „Jedinstvena Srbija-Dragan Marković-Palma“. Oni su imenovani na osnovu člana 88. stav 1. Poslovnika kojim je propisano da se Izborna komisija imenuje „na predlog odborničkih grupa u Skupštini grada, srazmerno broju odbornika“. Konstatovano je i da odbornička grupa „Za Leskovac-Zajedno“ kojoj, srazmerno broju odbornika u Skupštini grada, pripada mesto za dva člana i dva zamenika člana u Izbornoj komisiji, nije dostavila svoje predloge, rečeno je danas Regionalnoj informativnoj agenciji JUGpress.

Na istoj sednici usvojeno je i rešenje o imenovanju drugostepene izborne komisije za sprovođenje izbora za članove saveta mesnih zajednica, koja je organ za sprovođenje izbora koji u drugom stepenu odlučuje o prigovorima na odluke Izborne komisije. Drugostepenu izbornu komisiju čine predsednik i 4 člana. Ovlašćeni predlagači – odborničke grupe u Skupštini grada Leskovca, i to: Odbornička grupa Aleksandar Vučić-za našu decu, Odbornička grupa Socijalistička partija Srbije (SPS) – Ivica Dačić i Odbornička grupa Jedinstvena Srbija-Dragan

Marković-Palma, srazmerno broju odbornika u Skupštini grada, dostavile su Skupštini grada predloge za imenovanje predsednika i članova Drugostepene izborne komisije za sprovođenje izbora za članove savete mesnih zajednica, dok Odbornička grupa „Za Leskovac-Zajedno“ kojoj, srazmerno broju odbornika u Skupštini grada, pripada mesto za jednog člana u Drugostepenoj izbornoj komisiji, nije dostavila svoj predlog.

Zamenik predsednika Skupštine grada Leskovca Oliver Antanasijević dodaje da izbore na terenu sprovode birački odbori, koji imaju predsednika i dva člana sa zamenicima.

„U svim organima su raspoređeni predstavnici odborničkih grupa zastupljenih u skupštini grada. S obzirom da odbornička grupa „Za Leskovac – ZAJEDNO“ nije dostavila svoje predloge, ta mesta su ostala upražnjena. Ostavljena im je mogućnost da nakon te sednice Skupštine Grada Leskovca kasnije to učine, što je rečeno i na sastanku šefova odborničkih grupa. Rok je bio do raspisivanja izbora, koji je u međuvremenu istekao.“

Antanasijević je rekao i da na samim biračkim mestima SNS nema većinu u stalnom sastavu biračkih odbora, jer imaju po jednog člana, dok su druga dva imenovana kao predlozi ostalih odborničkih grupa. Slično bi bilo i u izbornoj komisiji, gde bi SNS, koji ima 48 odbornika, imao sedam članova, a predviđeno je da komisija broji 15 članova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare