Ko je Taljat Džaferi: Od Vojne akademije u Beogradu i Sarajevu do premijera Severne Makedonije

SKOPLJE

Ko je zapravo novoizabrani premijer Severne Makedonije Taljat Džaferi, prvi Albanac na toj poziciji u ovoj državi.

Taljat Džaferi je rođen 15. aprila 1962. godine u Gostivaru, Republika Severna Makedonija. Godine 1981. upisao je Vojnu akademiju Kopnene vojske – odsek pešadije, a nastavu pohađao u Beogradu i Sarajevu.

Od 1996. do 1998. godine posvetio se postdiplomskim studijama, specijalizujući komandno-štabne dužnosti na Vojnoj akademiji u Skoplju, dok je 2013. godine magistrirao, nakon uspešno odbranjene teze na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Skoplju.

Karijeru u Oružanim snagama započeo je 1985. godine, prvo u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), osamostaljenjem Makedonije, vratio se u domovinu i pridružio se Vojsci Makedonije, kao viši oficir i nakon određenog perioda izabran je za komandanta jedinice pešadije u kasarni Tetova.

Tokom godina bavljenja politikom u redovima DUI, biran za poslanika, zamenika ministra odbrane 2008. i ministra odbrane u februaru 2013. godine.

2016. godine po peti put je izabran za poslanika u Skupštini, dok je 2017. godine izabran za predsednika Skupštine Republike Severne Makedonije. 21. avgusta 2020. godine, posle šestog poslaničkog mandata, ponovo je dobio poverenje većine poslanika Skupštine i izabran je za predsednika zakonodavnog doma.

Izvor: RTK2/rtsh.al

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare