Ko je kriv za udžbenike na albanskom jeziku?

BEOGRAD-BUJANOVAC-PREŠEVO-MEDVEDJA

Početak školske godine je najčešće vreme kada se već godinama unazad polemiše i oko nedostatka udžbenika na albanskom jeziku za učenike osnovne i srednje škole.

I, tradicionalni, krivisu prebacuju jedni na druge .

Poslanik Partije za demokratsko delovanje u Skupštini Srbije Fatmir Hasani upitao je juče, tokom skupštinske rasprave, da li treba sačekati novu vladu u Prištini da bi Albanci na jugu Srbije imali recipročna prava kao Srbi na
Kosovu.

Mnistar prosvete Mladen Šarčević je Hasaniju odgovorio da ” reciprocitet može da se odnosi samo na prava Srba na severu Albanije”.

Tokom rasprave o amandmanima na Zakon o dualnom
obrazovanju Hasani je rekao da udžbenici na albanskom jeziku još nisu
spremni i doda da “albanskoj nacionalnoj manjini preostaje da čeka
novu vladu na Kosovu kako bi obezbedili recipročna prava”, koja, kaže,
imaju i Srbi na Kosovu.

Hasani je na ovoj sednici Skupštine Srbije rekao i da su dobri svi pripremljeni amandmani, kao i Zakon o regulisanju profesija i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, ali da se Albanci u Srbiji pitaju koje to profesionalne kvalifikacije treba da imaju da bi mogli da se zaposle u državnim organima i
institucijama.

Dodao je da je PDD tri i po godine zajedno sa SVM u poslaničkom klubu
i tvrdi da “do sada nisu uspeli da reše nijedan životni problem
Albanaca”.

Šarčević je odgovorio da je za udžbenike na albanskom zadužen
Nacionalni savet albanske nacionalne manjine, ali i upitao kakva prava
imaju srpska deca na severu Albanije.

Šarčević je izneo tvrdnju da pitanje udžbenika za albanske đake koči
Nacionalni savet nacionalne manjine Albanaca, i da je sa srpske
strane urađeno sve.

“Pitam i sebe i vas, a pitao sam i u Bujanovcu, pitam u Briselu, pitao
sam u Beogradu na konferenciji – kakva to prava imaju srpska deca u
severnoj Albaniji?”, rekao je Šarčević.

On je dodao da će približavanje Albanije Evropskoj uniji, kao i
Severne Makedonije, te poglavlja 23 i 24, naterati te zemlje u
okruženju da dostignu bar deo standarda koji je Srbija dostigla i
pruža svima za primer.

On je rekao i da u Srbiji ima 27 saveta nacionalnih manjina, a
da je izmenom Zakona o udžbenicima formirano telo – Centar za nisko
tiražne udžbenike, što znači da su, bez obzira koliki je broj đaka na
bilo kom jeziku, nacionalna tela dužna da pripreme materijal.

Poslanik SPS Đorđe Milićević je pitao i kakva prava srpska deca imaju u Preševu i Bujanovcu.

“Jako je dobro da imamo konstruktivan pristup i da Srbija i dalje želi
da gradi dobrosusedske odnose bez obzira na nerazumevanje drugih”,
rekao je Milićević.

Za neupućene, SPS je u vladajućoj koaliciji u Preševu i Bujanovcu.

(Fotografija iz arhive JUGpressa)

Kush është fajtor për librat shkollorë në gjuhën shqipe?

Postuar nga: JUGPRESS më 13 SHTATOR 2019

Beograd-Bujanoc-Preshevë-Medvegjë

Fillimi i vitit shkollor është koha më e zakonshme kur, me vite ka pasur polemika për mungesën e teksteve shkollore në gjuhën shqipe për nxënësit e shkollës fillore dhe të mesme.

Dhe, tradicionalisht, ata fajësojnë njëri-tjetrin.

Deputeti i Partisë për Veprim Demokratik në Parlamentin e Serbisë, Fatmir Hasani pyeti dje gjatë debatit parlamentar nëse duhet të presim qeverinë e re në Prishtinë që shqiptarët në jug të Serbisë të kenë të drejta reciproke si serbët në Kosovë.

Ministri i arsimit Mlladen Sharçeviq iu përgjigj Hasanit se “reciprociteti mund të lidhet vetëm me të drejtat e serbëve në veri të Shqipërisë”.

Gjatë debatit për ndryshimet në ligjin e arsimimit të dyfishtë, Hasani tha se librat në gjuhën shqipe nuk janë ende gati, dhe shtoi se “pakicës kombëtare shqiptare i ka mbetur të presë qeverinë e re në Kosovë për të siguruar të drejtat e ndërsjellta, “për të cilat, siç thotë ai, i kanë edhe serbët në Kosovë.

Hasani tha në këtë seancë të Parlamentit serb se të gjitha ndryshimet e përgatitura ishin të mira, si dhe Ligji për Rregullimin e Profesioneve dhe Njohjen e Kualifikimeve Profesionale, por se shqiptarët në Serbi pyesin se cilat kualifikime profesionale u duhen për të mundur të gjejnë një vend pune në organet dhe institucionet shtetërore.
Ai shtoi se PVD ka qenë në grup së bashku me LHV për tre vjet e gjysmë dhe pohon se “deri më tani, nuk kanë arritur të zgjidhin asnjë problem jetësor të shqiptarëve”.

Sharçeviq u përgjigj se Këshilli Kombëtar Shqiptar ishte përgjegjës për librat shkollorë në gjuhën shqipe, por gjithashtu pyeti se çfarë të drejtash kanë fëmijët serbë në veri të Shqipërisë.

Sharçviq paraqiti argumentin se çështja e librave shkollorë për nxënësit shqiptarë e pengon Këshilli Kombëtar i pakicës kombëtare shqiptare, dhe se nga pala serbe është kryer gjthçka.

“Unë pyes veten dhe juve, dhe kam pyetur edhe në Bujanoc, pyes edhe në Bruksel, kam pyetur në Beograd në konferencë – cilat janë të drejtat e fëmijëve serbë në veri të Shqipërisë?”, tha Sharçeviq.

Ai shtoi se anëtarësimi i Shqipërisë në Bashkimin Evropian, si dhe i Maqedonisë së  Veriut, dhe kapitujt 23 dhe 24, do t'i detyronte ato shtete përreth që të arrijnë të paktën një pjesë të standardit që Serbia ka arritur dhe u shërben të gjithëve si shembull. Ai gjithashtu tha se ka 27 këshilla të pakicave kombëtare në Serbi, dhe se me ndryshimin e Ligjit për tekstet shkollore, është formuar një organ – Qendra për Libra me tirazh të vogël – që do të thotë se pa marrë parasysh numrin e nxënësve në cilëndo gjuhë, organet kombëtare janë të detyruara të përgatisin materialin.

Deputeti i SPS Gjorgje Miliçeviq gjithashtu pyeti se çfarë të drejtash kanë fëmijët serbë në Preshevë dhe Bujanoc.

“Është shumë mirë që ne kemi një qasje konstruktive dhe që Serbia ende dëshiron të ndërtojë marrëdhënie të fqinjësisë së mirë, pavarësisht nga moskuptimet e të tjerëve”, tha Miliçeviq.

Për të pa informuarit, SPS është në koalicionin qeverisës në Preshevë dhe Bujanoc.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x