Ko je Kristofer Hil, novi ambasador SAD u Srbiji?

VAŠINGTON

Američki predsednik Džozef Bajden nominovao je dugododišnjeg diplomatu Kristofera Hila za sledećeg ambasadora Sjedinjenih Država u Srbiji, saopštila je Bela kuća.

Kristofer Hil, šezdesetdevetogodišnji kandidat za najvišeg američkog diplomatskog predstavnika u Srbiji, bio je dugogodišnji član diplomatske službe.

Bela kuća je u saopštenju podsetila da je Hil tokom 2021. predavao u Školi međunarodnih i spoljnih poslova njujorškog Kolumbija univerziteta, preneo je Glas Amerike.

U saopštenju se navodi i da je pre povlačenja iz diplomatije 2010. Hil obavljao funkcije ambasadora u Iraku, Poljskoj i Makedoniji. Bio je i pomoćnik državnog sekretara za istočnoazijska i pacifička pitanja. Predvodio je američku delegaciju tokom pregovora sa predstavnicima Severne Koreje o nuklearnom razoružavanju 2003.

U ranijoj diplomatskoj karijeri, ukazano je u saopštenju, Hil je bio član pregovaračkog tima koji je doprineo postizanju Dejtonskog sporazuma – čime su okončani ratni sukobi u Bosni i Hercegovini.

Hil, kao američki ambasador u tadašnjoj Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji bio je angažovan i kao specijalni američki izaslanik za Kosovo, u vreme napetosti i sukoba 1998-1999. godine. Tamošnja javnost ga je zapamtila po takozvanoj šatl diplomatiji koju je sprovodio na relaciji Beograd – Priština, između Ibrahima Rugove i tadašnjeg jugoslovenskog vrha na čelu sa Slobodanom Miloševićem.

Bio je i član američke delegacije, koju je na pregovorima između Kosova i Srbije u Rambujeu, predvodio diplomata Ričard Holbruk. Razgovori nisu rezultirali dogovorom dve strane.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Primus
Primus
1 godina pre

što se mene tiče i mog mišljenja o ovom čoveku, on je persona non grata