Ko boji vodu u Vranju u plavo?

VRANJE

Direktor JP „Vodovod“ u Vranju, Goran Đorđević poručio je građanima da nema mesta panici zbog pojave plave vode u soliteru „A“ u bloku „Pošta-banka“.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, koja je održana danas,  Đorđević je rekao da je morao ovim putem da se obrati javnosti, s obzirom da su se građani uznemirili nakon vesti koju je objavio portal „Vranjske“ da je „Vodovod“ odgovoran što stanari u soliteru „A“  nemaju vodu za piće jer je zagađena.

 

„Vanrednu konferenciuju za novinare sam sazvao kako bi razjasnili o čemu se radi i da informišemo sugrađane da nema razloga za zabrinutost i paniku. Mi smo odmah reagovali i isključili potrošače sa mreže, koji su šest dana bez vode za piće. Ponudili smo stanarima da im pustimo tehničku vodu, ali su oni to odboli. U utorak smo Zavodu za javno zdravlje u Vranju dali na analizu uzorke vode i rezultati pokazuju da je bakteriološki ispravna, ali da se radi o mehaničkom zagađenju deterdžentom i fenolom i da voda nije za upotrebu“, objašnjava Đorđević.

Još uvek se ne zna kako je došlo do toga da iz česme ide plava voda. Sumnja se da je je uzrok nelegalno priključenje bojlera na toplovodnu mrežu daljinskog grejanja, s obzirom da je problem prisutan samo u jednoj o četiri vertikale ovog stambenog bloka. Postoji i mogućnost da je voda zagađena tabletama plave boje, koje se koriste za dezinfekciju vodokotlića, koji je u možda bio neispravan.

Direktor kaže da će „Vodovod“ podneti krivičnu prijavu protiv NN lica, zbog zagađenja vodovodne mreže, ali i tužbu i višemilionski odštetni zahtev protiv portala „Vranjskih“, zbog, kako je rekao, “neosnovanih optužbi na račun njihovog preduzeća i širenja panike i lažnih vesti”.

„Sve ovo što radimo nije obaveza „Vodovda“. To je znak naše dobre volje i to je naša moralna odgovornost. Zgrada je privatno vlasništvo Skupštine stanara, ali  je „Vodovod“  ušao u celu priču  sa namerom da pomogne ljudima koji tu žive, kaže direktor „Vodovoda“.

S obirom da je voda do priključka na zgradu ispravna, sumnjamo da je zagađenje nastalo unutar zgrade. Neophodno je da se ispita vodosistem u sva tri voda unutar lamele gde je primećena plava voda. Za to je potrebna saglasnost svakog vlasnika stana u zgradi, kaže direktor Đorđević.

„Zgrada je u privatnom vlasništvu i njome pravno gazduje Skupština stanara, tako da „Vodovod“ nema obavezu da se bavi ovim problemom. Naše preduzeće koje upravlja vodom kao opštim dobrom želi da izađe u susret stanarima i zato smo se uključili u rešavanje problema.

Nakon pronalaženja uzroka zagađenja, potrebna su najmanje tri dana za ispiranje vodovodnih instalacija, kako bi stanarima ove zgrade iz slavine konačno potekla čista voda, navodi direktor „Vodovoda“.

Stanarka solitera „A“, Olivera Đorđević zamolila je nadležne da ubrzaju proces rešavanja problema jer su stanari na ivici strpljenja.

„Imamo razumevanje za „Vodovod“, ali zaista nam nije prijatno i želimo da se postupak ubrza, jer smo šesti dan bez vode. Velika je sreća što nisu visoke spoljne temperature vazduha jer bi tada bilo daleko neprijatnije“, kaže Đorđevićeva.

 

„Vodovod“ je ispred vodomera pomenute zgrade stavio u funkciju dve česme sa čistom vodom, a postavljene su i cisterne.

Direktor Đorđević je najavio da će problem biti rešen u narednih nekoliko dana.

 

Pre šest dana u soliteru „A“ u blok Pošta banka u Vranju, iz slavina se pojavila plava voda. Taj stanbeni blok ima četiri lamele, a plava voda se pojavila u jednoj. Nakon prijave „Vodovod je odmah isključio stanare sa vodovodne mreže.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare