Književno “Sretenje” u Nišu

NIŠ

Spajenje kulture severa i juga zemlje dogodilo se sinoć na svojevrsnom kulturnom događaju koji je organizovalo Društvo umetnika Slava iz Niša. U prepunom dvorištu etno konaka „Tašana“ održana je četvrta po redu letnja manifestacija Sretanja pod sloganom „Tamo gde je sunce, najduži je dan“. Manifestaciju je otvorio Dragan Anđelković, predsednik Komisije za kulturu i istorijsko nasleđe pri gradskoj opštini Medijana, koja je pokrovitelj ove manifestacije.

Duhovnu kulturu sa severa Srbije ovoga puta predstavili su književni stvaraoci Kluba pisaca „Miloš Crnjanski „ iz Banatskog Karlovca – Milivoj Forgić, Dragoslav Gagi Lacković i Željko Cesnak. Među gostima jebila vfećnica za lulturu opštine Alibunar Tamara Radojčić i direktorka Centra za kulturu oveopštine Olivera Cicović sa saradnikom Arifom Murselovićem.

S južne strane mosta kulture i njiževnosti bili su Zoran Jovanović iz Leskovca, Aleksandra Pavlović iz Književnog kluba „Velimir Rajić“ iz Aleksinca, a iz Niša članovi Društva „Slava“, književnici Ivan Drajzl, Miloš Petković Perun, Dragan J. Ristić, Ružica Petrović.

Posebnu notu celom susretu dalo je izvođenje etno muzike satava „Modetno“, koga čine Dimitrije Mandić, violina, Mateja Jezdić, kaval, Dušan Curaković, klavir, Živan Popović, perkusija.

Zlatni slavovez uručen je Centru za kulturu Alibunar a blagodarnice su uručene Klubu pisaca „Miloš Crnjanski , književnom klubu „Velimir Rajić“ i etno konaku „ Tašana“. Posebna zahvalnica sa sloganom „Sretanja“, rad kaligrafa Aleksandra Stankovića, dodeljenja je Komisiji za kulturu i istorijsko nasleđe gradske opštine Medijana, koja već četiri godine podržava i prati ovu manifestaciju.

Posetioci su imali prilike da se upoznaju i sa kaligrafskim radovima Aleksandra Stankovića.

„Tradicionalna manifestacija SRETANjA ima za cilj očuvanje jezika, korena i tradicije našeg naroda. Manifestacija sa porukom ići u korak sa svetom, stvarati savremena dela ali se pritom oslanjati na svoje korene tradicionalno okuplja ugledne književnike, umetnike iz svih oblasti duhovnog stvaralaštva i tom prilikom predstavlja različitosti u umetničkom stvaralaštvu. Ovom prilikom predstavljene su duhovne kulture severa i juga Srbije, i veoma smo zadovoljni odzivom i publike i umetnika!, rekla je za JUGPRESS predsednica Udruženja, književnica Ružica Petrović.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare