Književno-poetsko veče „Digitalizacija nematerijalne kulturne baštine“

LESKOVAC

Leskovački Narodni muzej bio je domaćin književno-poetskoj večeri pod nazivom „Digitalizacija nematerijalne kulturne baštine“. Veče je bazirano na projektu izrade maturskog rada Tijane Doderović, učenice četvte godine Gimnazije u Leskovcu. Ona je odlučila, sa svojim mentorom Valentinom Stoilković, prof. srpskog jezika, da obradi ovu temu, a težište istraživanja bila je obrada pevanja uz gusle, što je kao nematerijalna kulturna baština Srbije upisano u registar UNESKO.

„Porodica Doderović čuva od zaborava ovu nematerijalnu kulturnu baštinu i kao takva je reprezent ove teme. Narodni muzej u Leskovcu je prepoznao vrednost i zajedno sa mnom i mentorom učestvovao u organizaciji kulturne večeri sa značajnim gostima koji su govorili o očuvanju nematerijalne kulturne baštine. U okviru projekta digitalizovana je i poklonjena Narodnom muzeju Leskovac zbirka epske poezije “Jecaji struna”, autora Milana R. Doderovića, objavljena 1975. godine.“

U programu su učestvovali Gorica Doderović, pesnikinja, Radonja Doderović, majstor za izradu gusala, Milan D. Doderović, sveštenik i pobednik 28. festivala guslara Srbije, Dušan Doderović, guslar i pisac epske poezije, Valentina Stojilković, mentor i profesor srpskog jezika i književnosti i Nikola Petrović, sveštenik i paroh Slavonskopožeški koji je učestvovao u digitalizaciji kulturne baštine srpske pravoslavne crkve.

Tijana Doderović će u maju ove godine braniti svoj maturski rad.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare