Književniku Petru Sariću uručena nagrada „Borisav Stanković“

VRANJE

Pesniku, pripovedaču i romansijeru Petru Sariću, koji živi i radi na Brezovici, uručena je u Vranju književna nagrada „Borisav Stanković“, koju dodeljuje Književna zajednica, koja nosi ime poznatog Vranjanca.

Ovu jednu od najznačajnijih književnih nagrada, dobitniku je uručio urednik Književne zajednice Miroslav Cera Mihailović.

Primajući nagradu Sarić je rekao da može i da nam se učini da smo se obreli u prostoru i vremenu za koje smo mislili da su odavno nestali, a da smo upravo tu gde jesmo u današnjem danu i u današnjem Vranju.

„Tako se nađemo u Borinom svetu koji je odavno za nama i koji postaje stvarniji od ovog u kom trenutno živimo. I tako nam Bora Stanković, poput najvećih majstora pisane reči omogućava da se nađemo u tom minulom vremenu, da se u njemu i kada smo tužni i kada smo radosni osećamo komotno diveći se prizorima koji i danas pod neverovatnom svetlošću pulsiraju neizrecivom setom i dertom“, kazao je Sarić.

Pisac Petar Sarić je s razlogom ocenjen kao jedan od najistknutijih pripovedača u savremenoj srpskoj književnosti., navodi se u obrazloženju žirija koju je na svečanosti pročitao Mihailović.

„Njegov književni svet u emotivnosti duboko je zaronjen u prošlost i zavičaj. Otud je u etičkom kodeksu vezan za brojna mitska, magijska i istorijska značenja rodne kuće i detinjstva kao područja snažne ljubavi i kao čudne začetke zla i čovekovog straha. Njegovi književni likovi odlikuju se psihološkom produbljenošću i složenim simbolizmom jer se u njima stapaju identiteti pojedinaca i kolektiva u dramatičnom pripovednom registru. Sarićev pesnički opus utiče na jezik njegovih romana koji je poetizovan, slikovit,  jezgrovit i lišen suvišnog. I po svom lirizmu i po psihološkim motivacijama postupaka junaka i po dramatičnim situacijama njihovih sučeljavanja Petar Sarić je izraziti predstavnik one tradicijske linije srpske književnosti čiji je umetnički vrh oličen u delu Borisava Stankovića“.

U žiriju su bili profesor dr Milo Lompar, profesor dr Slađana Jaćimović i književnik Aleksandar Laković. Njihov aodluka je bila jednoglasna, a nagradu su Sariću dodelili za njegovo celokupno stvaralaštvo.

Sarić je autor četiri zbirke pesama, romana „Veliki ahavski trg“, „Sutra stiže gospodar“; „Dečak iz Lastve“, „Petruša i Miluša“; „Sara“, „Mitrova Amerika“ i „Klobuk“. Dobitnik je više nagrada i priznanja i prvi srpski pisac sa Kosova i Metohije koji je posle Grigorija Božovića objavljen u „Kolu srpske književne zadruge“.

Borina nagrada se dodeljuje u martu, u okviru tradicionalne književne manifestacije „Borana nedelja“, ali je, zbog epidemije, njeno uručenje pomereno.

Fotografije iz arhive Književne zajednice “Borisav Stanković”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare