Književni portret Vide Ognjenović

VRANJE

 

U Vranju je u okviru manifestacije „Svetosavska nedelja“, u ponedeljak, priređeno veče književnice i rediteljke Vide Ognjenović.

Gošća iz Beograda vranjskoj publici predstavila se odabranim odlomcima iz svojih knjiga „Visoka voltaža“ i „Preljubnici“ koja ju je nagradila gromkim aplauzom.

„Velika je prednost čitati pred Vranjancima, koji znaju šta je književnost i šta od nje očekuju. To su vrlo izbirljivi čitaoci i nije lako čitati pred njima“, rekla je književnica.

Književni kritičar Gojko Božović je govorio o problemu identiteta u romanima Vide Ognjenović, koji značajno oblikuje pripovedački prostor i nedostaje našoj književnosti.

„Vida je pisac sa dva opusa. Jedan pripada pozorišnom piscu, a drugi jednom razuđenom proznom romansijeru. Njene pripovetke predstavljaju istinsko pripovedačko umeće. Opisuju ljudske sudbine pred velikim licem istorije, pred izazovima društvene nužnosti“, rekao je Božović.

Vida Ognjenović je dobitnica prestižne „Andrićeve“ nagrade kao i mnogih drugih koje nose imena velikih naših književnika „Branko Ćopić“ i „Laza Kostić“.

Organizator književne večeri je bila biblioteka „Bora Stanković“.

Za utorak su predviđeni susreti pisaca za decu sa učenicima osnovnih škola u selima Rataje i Vlase.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare