Knjiga o vlasotinačkoj crkvi prvukla izuzetnu pažnju

VLASOTINCE

Prijatno i poučno druženje priredili su mnogobrojnim znatiželjnicima jerej Nikola Pešić i veroučitelj Dragan D. Vidosavljević, u utorak, 18. februara. U večeri za koje se tražila stolica više, u Galeriji Biblioteke, njih dvojica su predstavili knjigu „Hram silaska Svetog Duha na apostole (od postanka do danas)“. Ova je tema mnogima bila interesantna, a publika je bila naročito zainteresovana, jer je reč o vlasotinačkoj crkvi, u kojoj najveći deo njih, kao vernici, dolaze redovno na službu Božiju.Jerej Nikola Pešić, koji se potpisuje kao priređivač ove knjige, najpre je govorio o neophodnosti ovakve publikacije, o njegovoj nameri da u njoj da najosnovnije podatke o hramu, ali i o važnosti da se istraživanja njegovog istorijata nastave.

  • Tek smo zagrebali površinu, ne otkrivajući i ne opisujući mnoge važne činjenice i detalje – rekao je jerej Pešić. On je naveo neke pojedinosti bitne za gradnju, i spomenuo neke ljude koji su ugradili svoje umeće i snagu u postojanje i opstajanje ove, svima nama drage, bogomolje. Veroučitelj Dragan D. Vidosavljević se osvrnuo na širi kontekst i uslove u kojima je opstajao naš narod i borio se za svoju posebnost i samostalnost. U tom svetlu on je prikazao i neke ličnosti, pre svega iz zavičajne istorije, koje su bili lučonoše vere i obrazovanja, a bez čijeg truda ne bi bilo materijalnog ni duhovnog temelja za naše moralno i svetosavsko uznošenje.

Posle njihovih izlaganja publika je imala više pitanja, na koja su oni strpljivo i argumentovano odgovarali. Knjigu „Hram silaska Svetog Duha na apostole (od postanka do danas)“ svojim su fotografijama i likovnim rešenjima posebno ukrasili i učinili je vizuelno prisnijom i dražom, Silvija Kocić i Petar Pešić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare