Knjiga Jovana Milića “ I siromašni imaju san” je spomenik svim majkama

NIŠ

 

Jovan Milić, student Mašinskog fakulteta i osnivač humanitarne organizacije „Nađi Raula“, objavio je svoju autobiografiju „I siromašni imaju san“ u izdanju izdavačke kuće „Urban Art“ iz Beograda. Iako je do sada napisao preko 10 knjiga, ovo će biti prva zvanično objavljena knjiga i govori o njegovom odrastanju u teškom siromaštvu, ali i o njegovom uspehu tokom školovanja. Predstavljanje romana zakazano je za sredu, 12. septembar u 12h u Sali Univerziteta, a kako sam autor kaže knjigu je objavio sa željom da se ukaže na sve veći problem diskriminacije siromašnih i socijalno ugroženih.

„Ideja je došla sama od sebe. Međutim, nisam imao hrabrosti da kažem da je zapravo to moja priča, međutim ove godine sam jasno i glasno rekao da ja sam bio taj dečak. Knjiga je za mene jako emotivna, recimo moja majka je par puta čitala knjigu i uvek je plakala“ – kaže Jovan i nastavlja: „Jedan od ciljeva ove knjige jeste podizanje spomenika svim majkama. Mi ćemo kao humanitarna organizacija predati inicijativu Gradskom veću Grada Niša i nadam se da će se naći novac da sve majke Srbije dobiju svoj spomenik, kao zahvalnost nas sinova“.

Kako sam Jovan kaže, na ovu ideju došao je zato što je i u njegovoj porodici majka bila stub, a ono što primećuje kroz svoj humanitarni rad, jeste to da su u socijalno ugroženim porodicama upravo majke stubovi i najveći oslonci svoje dece, odnosno porodice.

Podsećanja radi, Jovan Milić je bio najbolji učenik u poslednjih desetak godina u svojoj srednjoj Prvoj tehničkoj školi „Milutin Milanković“ (sada Srednja stručna škola). Kao najbolji đak Milić je postao najmlađi dobitnik nagrade „11.januar“, a 2016. godine Jovan dobija Svetosavsku nagradu Ministarstva prosvete i te godine, Jovan je bio jedini student među nagrađenima. Jovan je takođe 2011. godine osnovao i za početak humanitarni portal „Nađi Raula“ sa svojim drugarima iz škole, koji je posvećen švedskom humanisti Raul Valenbergu, a danas je taj portal prerastao u humanitarnu organizaciju.

„Tih godina siromaštva u kojima smo se našli, nemavši igračke i računar, stalno sam čitao. Tada sam se prvi put susreo sa mojim sadašnjim inspiracijama, a to su Raoul Valenberg i Martin Luter King, koji mi i dan danas dosta znače. Želeo bih da napomenem da je ovo naša poslednja medijska aktivnost kao organizacije, već od novembra ćemo i dalje pomagati, ali u tišini, kao što smo radili prvih 4 godina naše organizacije. Na ovu odluku sam došao zato što je previše govora o humanosti u medijima, a premalo realne pomoći, čak je nažalost i dosta i zloupotreba“ – kaže Milić.

Jovan je sa svojim drugovima iz srednje škole osnovao i učeničku kompaniju za proizvodnju bumeranga, koja je postala poznati brend Grada Niša. Zahvaljujući uspehu te kompanije Jovan je postao i najmlađi govornik u istoriji Kopaonik Biznis Foruma.

Tamara Kučan, poznata srpska književnica i direktorka Izdavačke kuće Urban Art iz Beograda ekskluzivno i samo za JUGPress kaže da je od prvog dana želela da objavi ovu knjigu.

„Verujem u autora i njegovu težnju da u ljudima probudi plemenite emocije – humanost, saosećajnost ali i borbenost da od svojih snova ne odustanu. Smatram da Jovanova priča treba da ostavi trag u književnosti, zapis o jednom vremenu, okolnostima, ali i o sposobnosti ljudskog bića da sve „loše“ doživi kao snažan „vetar u leđa“. Jovanova priča je čist primer da humanost može ići u više pravaca. Mi smo kao izdavač ostvarili Jovanov san, Jovan će nekome pomoći ovom pričom da ne odustane od svojih snova i tako redom“ – zaključuje Kučan za JugPress.

Inače, Jovan kaže da ne želi da na svojoj priči zarađuje, te će deo prihoda koji pripada njemu kao autoru biti prosleđen Centru „Mara“ iz Niša.

„Centar „Mara“ sam prvi put posetio sa mojoj srednjom školom i mojom razrednom profesorkom Anom Radulović. Od tog trenutka ti ljudi su zauzeli posebno mesto u mom srcu. Prosto ja volim korisnike i osoblje te ustanove i potrebno je da javnost više bude upoznata sa njima. Čak štaviše, u maju mesecu planiramo jedan veliki događaj sa ovim štićenicima“ – kaže Jovan.

Na pitanje šta očekuje od knjige, Jovan kaže:

„Očekujem da pre svega pomognem ustanovi „Mara“, da ova knjiga bude inicijalna kapisla u ostvarenju moje želje, a to je da se podigne spomenik svim majkama. Ja se nadam da će knjiga dobro proći, pre svega zato što je svako od nas u barem u jednom periodu bio siromašan. Nažalost, živimo u takvom društvu.“

Predstavljanje ovog romana održaće se u sredu, 12. septembra. 2018. od 12h u Svečanoj Sali Univerziteta u Nišu, a na promociji će pored autora govoriti i Tamara Kučan, srpska književnica iz Beograda i Hadži Ivan Redi, čuveni humanista, dobrotvor i  arhitekta. Uprilikom promocije nastupiće i dečiji hor Leptirići Osnovne škole „Ćele kula“, koji će sve prisutne podsetiti na značaj mira u svetu, a pred početak promocije prisutni će moći da pogledaju snimak dečijeg hora „Pichintu“ . Ovaj hor čine deca migranata i izbeglica. Hor putuje Amerikom i peva pesme o miru, ljubavi i raznolikosti a za ovu priliki je e napravio pesmu u Jovanovu čast. U sredu će se govoriti i o problemu siromaštva:

„Pozivam moje Nišlije da dođu u sredu, 12. septembra na predstavljanje knjige. Sada mi je potrebna njihova podrška više nego ikad. Nadam se da će sala Univerziteta bili mala da primi sve zainteresovane, a za sve one koji dođu pripremili smo dosta toga“ – kaže Jovan.

Knjiga „I siromašni imaju san“ izašla je u izdanju Izdavačke kuće „Urban Art“ iz Beograda, a predstavljanje ovog romana održaće se prvo u Nišu i to 12. septembra od 12h u Svečanoj Sali Univerziteta, nakon Niša, sledi i Beogradsko predstavljanje i to 27.9.2018. u Ustanovi Kulture „Vlada Divljan“, a knjiga će se predstaviti i na Beogradskom sajmu knjiga u oktobru ove godine. Deo prihoda od prodaje knjige, biće iskorišćen za pomoć Centru Mara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare