Blokirani putevi ka Banjama, kosovska vlada otkazala posetu, Vučić ipak ide 

KOSOVSKA MITROVICA

(Beta)

Veterani OVK blokirali su sve puteve koji vode ka selu Banje u blizini Drenice, kako bi sprečili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti to multietničko mesto. Kosovska vlada donela je odluku da se poseta selu Banje otkazuje iz bezbedonosnih razloga.

Na putu su građevinske mašine i okupljeni Albanci koji su odlučni da spreče Vučića da ode u Banje, gde ima oko 300 srpskih kuća. Prema informacijama sa terena čuju se i povremeni rafali.

Oni su ispred blokade postavili i transparente, na kojima pišu poruke poput: “Vučić ne prolazi”, “Izvini se za počinjene zločine”, “Ne mogu proći oni koji su vršili genocid nad civilnim i nevinim stanovništvom” kao i “126 nestalih lica u Srbici, gde su naši najmiliji”.

Novinar francuske agencije AFP koji se od jutros nalazi na toj lokaciji, rekao je za N1 da nije čuo rafale.

Putevi ka mestu Banje blokirani su balvanima, kamionima i drugim gradjevinskim mašinama. Prema nezvaničnim informacijama na koje se poziva RTS, organizatori blokada su predsednici opština u Drenici, kao i Veselji.

09.06 – Kako je javila reporterka N1, sve je više Albanaca koji se okupljaju i uvećava se broj blokada. Dodaje da za sada nema informacija da li će Vučić odustati od posete selu Banje.

08.48 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je obavešten da su Albanci na još jednom mestu blokirali put kojim je trebalo da ide u selo Banje.

“To govori da oni boluju od istih bolesti od kojih smo i mi bolovali. Nadam se da ćemo mi biti u stanju sebe izlečimo i mnogo pametnijim sredstvima, rečima, razgovorom, snažnom ekonomijom, pameću, orudjem”, rekao je Vučić.

“Nikada nisam bio fasciniran nečijom mržnjom, ali ako je neko ohol i bahat, i pokazivanjem simbola koji bi mogli da nas uvrede grdno su se prevarili. Još sam snažniji i opredeljen i za očuvanje mira ali i za očuvanje srpskih institucija i srpskog naroda na KiM. Boriću se još snažnije”, rekao je Vučić.

08.33 – Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji u bezbednosnom smislu složena, a da se zbog Albanaca koji su blokirali put za selo Banje situacija mora pratiti iz minuta u minut. On je dodao da se situacija na Kosovu usložnjava i da su obaveštajcima prijavljeni rafali, što je “signal i poruka Srbima da tu nisu dobrodošli”.

“Tu su sad na ispitu i Kfor i KPS koji su dužni da obezbede normalnu postu. Oni se nalaze u neposrednoj pratnji predsednika zato što to jeste njihov posao. Videćemo koliko će biti profesionalni što se tiče ove situacije i koliko prištinske vlasti stoje direktno iza ovakve organizacije događaja”, rekao je Stefanović.

Vučić je nastavio posetu Kosovu uručivanjem donacije Kliničko bolničkim centrima u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, a potom će obići radove na izgradnji naselja “Sunčane doline” u Zvečanu.

Planirano je da oko 10 sati Vučić bude u selu Banje u opštini Srbica, a u podne će se sa gradskog trga u Kosovskoj Mitrovici obratiti građanima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare