Ključni su nezavisni mediji

BEOGRAD

Pomoćnica ministarke kulture i informisanja zadužena za medije Slavica Trifunović ocenila je danas da su
sloboda izražavanja i sloboda medija među najvažnijm stubovima funkcionalne demokratije.

“Nezavisni i kvalitetni mediji su ključni ne samo zbog pružanja istinitih i verodostojnih informacija koje građanima omogućavaju da budu informisani za donošenje odluka i da igraju aktivnu ulogu u građanskom društvu, već su neizmerno važni i za pozivanje na odgovornost i u tom pogledu predstavljaju ključnog saveznika za temeljno sprovođenje vladavine prava”, rekla je Trifunović otvarajući onlajn radionicu za medije “Medijskom pismenošću protiv diskirminacije”, koju je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Ona je istakla da je pravo na formiranje i izražavanje mišljenja, zajedno sa slobodom informisanja i slobodom medija koje iz njega proizlaze, od presudnog značaja za ostvarivanje i zaštitu svih ostalih ljudskih prava.

“Funkcionalni sistem zaštite ljudskih prava nezamisliv je bez zabrane diskriminacije kao opšteg principa. U tom sistemu jednakost nesumnjivo zauzima centralno mesto, a pravo na jednakost i načelo jednakosti sastavni su deo  i preduslov ostvarivanja efikasne zaštite svakog drugog ljudskog prava”, kazala je Trifunović.

Ona je navela da je pojava digitalnih tehnologija uticala na konvergenciju medija i postavila nove izazove kada su u pitanju sloboda izražavanja, etika i vrednosti.

Prema njenim rečima, pristup tehnologiji, veštinama i podacima postali su važna konkurenta
prednost za velike platforme i društvene medije, kao i za mehanizme za pretraživanje u odnosi na tradicionalne medijske kuće, naročito one manje i one koje se nalaze u područjima sa ograničenom digitalnom infrastrukturom.

“Dok tradicionalni mediji mogu da budu pozvani na odgovornost zbog sadržaja koje objavljuju i
podležu uredničkim pravilima i etici u pogledu tačnosti sadržaja i kredibilnosti izvora, što se odnosi i na komentare čitalaca, onlajn platfome koriste izuzeće od odgovornosti za sadržaje kreirane od strane korisnika do koje omogućavaju pristup”, istakla je Trifunović.

Ona je rekla da Ministarstvo kulture i informisanja godinama predano radi na sistemskom unapređenju medijske pismenosti.

“Samo osnaživanjem aktera koji dolaze iz različitih sektora, od javnog do privatnog, kao i građana svih starosnih doba, polova i društveno ekonomskih grupa, kroz ciljane programe medijske i informacione pismenost možemo pozitivno uticati na etiku i vrednosti u digitalnom dobu”, rekla je Trifunović.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je organizovalo današnju radionicu u cilju jačanja kapaciteta aktera u oblasti informisanja i medija, u skladu sa aktivnostima predviđenim Akcionim planom za Poglavlje 23, koje se odnosi i na osnovna ljudska prava.

“Izveštaj o napretku Srbije konstatuje da je u ovoj oblasti u proteklom periodu ostvaren ograničen napredak, zbog čega Ministarstvo nastavlja da predano radi na poboljšanju medijskog okruženja”, navela je Trifunović. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare