Klinika za kardiohirurgiju UKC uvodi operacije i vikendom, lekari „mole“  za pomoć u materijalu

NIŠ

Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš prošle godine operisano je 223 kardiohirurskih i 105 vaskularnih bolesnika – ukupno 328. U ovoj  godini do danas je urađeno 290 kardiohirurskih i 170 vaskularnih operacija – ukupno 460. Do kraja godine biće urađeno više od 500 operacija što je povećanje broja operacija od blizu 60  odsto u odnosu na lane.

                            „Od samog broja operacija važniji je kvalitet rada – od ukupno 290 kardiohirurskih pacijenata umro je samo jedan pacijent, što čini stopu smrtnosti od neverovatnih 0.34%“, napisao je na svojoj Facebook stranici profesor dr Dragan Milić, direktor kardiohirurgije UKC Niš.

                            Milić dodaje da je na listi čekanja za kardiohirurške operacije  trenutno oko 130 bolesnika što je lista čekanja od oko tri meseca.  Lista čekanja za vaskularne operacije ne postoji a pacijenti koji su čekali operaciju vena biće svi operisani do kraja godine.

                            „Mlađe kolege predvođene docentom dr Milanom Lazarevićem, asistentom dr Aleksandrom Kamenovim i asistentom dr Vladimirom Stojiljkovićem, predložile su da od Nove godine ova klinika radi i subotom i nedeljom kardiohirurske procedure kako bi se u potpunosti eliminisale liste čekanja i to bez finansijske nadoknade. Na ovaj način želja im je da pre svega pomognu našim pacijentima koji čekaju operativno lečenje kako bi bili operisani što pre i na vreme jer na kardiohirurskim listama bolesnici umiru čekajući operativni zahvat Žele da se na ovaj način oduže i otadžbini koja je ulagala u njihovo obrazovanje“, kaže Milić.

                               Ponosan na svoje mlađe kolege koje ovim činom dostojnim lekarskog poziva pokazuju da finansijska strana nije važnija od one humane u njihovim životima, dodaje Milić.

                              „Jedina molba prema nadležnim institucijama, UKC Niš, RFZO, Ministarstvo zdravlja, je da nam se ovaj vanredni rad vikendom odobri i da se obezbedi neophodni materijal za rad. Ove godine ovi lekari, kako tvrde, imali su  probleme u redovnom snabdevanju potrošnim materijalom, mehaničke valvule, graftovi, savni materijal, reagensi za laboratoriju“, ističe Milić.

                                „Pozivamo i ostale naše kolege i klinike kako u UKC Niš tako i u Srbiji koji imaju liste čekanja da nam se pridruže u ovoj inicijativi kako bi svi zajedno pokazali da je lekarima i medicinskom osoblju u Srbiji humanost i pomoć bližnjem najvažnija“, završava Milić koji još jednom podvlači da je siguran da Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš ima sjajnu budućnost sa ovim izvanrednim i posvećenim mladim ljudima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare