Danas veće penzije za 9 posto dobijaju penzioneri iz samostalnih delatnosti, od ponedeljka i ostali

BEOGRAD-LESKOVAC-VRANJE-NIŠ

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali rekao je jutros da će prve uvećane penzije za devet odsto danas biti na računima penzionera koji su osiguranici u oblasti “samostalnih delatnosti“.

On je najavio da će za devet odsto veće penzije u utorak, 6. decembra, dobiti oni koji pripadaju kategoriji vojnih i poljoprivrednih penzionera, dok će 10. decembra biti isplaćena kategoriji “zaposleni“, koja broji najviše penzionera.

Posebno raduje što se sredstva za ove uvećane penzije izdvajaju iz budžeta Fonda PIO koji beleži bolju naplatu doprinosa i ima više novca, rekao je Mali a prenose iz njegovog kabineta .

On je rekao da su penzije povećane od 1. novembra za devet odsto i najavio novo povećanje od 1. januara 2023. godine od 12,1 odsto.

Po njegovim rečima prosečna penzija u 2023. godini biće za 20,8 odsto veća nego 2022. godinu.

Mali je rekao i da se, prema projekcijama Ministarstva finansija, očekuje da prosečna penzija u decembru bude 287,2 evra, a u decembru 2023. godine 322 evra.

On je dodao i da se od 1. januara očekuje i povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, dok će plate za vojna lica, oficire, podoficire i vojnike po ugovoru biti povećane za 25 odsto. Takođe, kako je naveo, minimalna zarada će od 1. januara biti veća za 14,3 odsto.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare