KIŠA BILA NEDOVOLJNA, KUKURUZ PODBACUJE

LESKOVAC

 

 

Kiša, koja je na području Leskovca i okruga padala 3. avgusta (palo je 5 do 8 mm) nije uticala na stanje poljoprivrednih kultura na bolje.

Prosečne padavine na godišnjem nivu iznose 550 do 600 mm, a do sada je palo oko 450 mm, a i te padavine nisu bile ravnomerno raspoređene, pa nisu znatno pomogle biljkama.

 

Ove godine uspled ekstremne suše rod kukuruza, koji je zasejan na 18.000 hektara u Jablaničkom okrugu, će podbaciti, tako da će izostati očekivani višegodišnji prosek od pet tona po hektaru, kaže savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi (PSSS) u Leskovcu Nenad Stefanović.

Prinosi su smanjeni i zbog toga što je došlo do lošeg zemetanja zrna kao posledica loše setve, poplava i suša, što je izazvalo presejavanje pa su velike štete nanete i pšenici, objašnjava Stefanović.

Solidniji prinos meže se očekivati samo kod onih biljaka koje su u fazi mlečne zrelosti, pa iz PSSS-a preporučuju siliranje tamo gde su biljke potpuno osušene.

Za koliko će prinos kukuruza biti smanjen stručnjaci još nisu procenili.

Što se voćarstva tiče, visoke temperature su zaustavile razvoj biljaka na terenima sa plitkim profilom zemlje i došlo je čak i do njihovog uvenuća.

Izlaskom na teren stručnjaci su utvrdili masovnu pojavu sušenja izdanaka u zasadu maline, pa je preporuka stručnjaka da se svi osušeni delovi biljaka mehanički odstrane, izvrši tretiranje protiv bolesti i  nastavi navodnjavanje uz dodatak nekih đubirva, kako bi biljke mogle da se pripreme za zimski period.

Berba viljamove kruške započeće oko 20. avgusta, ali suša je ostavila posledice i na jabukama i kruškama  jer je došlo do proređivanja plodova pa će prinos biti smanjen.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Peci
Peci
8 godine pre

Sada bi trebalo da se uključi država, ako je ima, da seljacima nadoknadi štetu, a ne da samo čeka da diktira cenu poljoprivrednih proizvoda kad se proizvedu.Boji se da se seljak ne obogati, valjda misle da će onda prestati da radi.Možda će suša omogućiti još veći uvoz, pa ćemo imati jeftiniji kukuruz u prodavnicama, meso u mesarama, mleko u marketima,…A tamo odakle se uvozi, država vodi drugačiju politiku prema svojim seljacima, ali i ekonomiji države.
Seljaci nemaju naviku da osiguravaju letinu iz razloga što su premije neopravdano visoke, a put do ostvarivanje nadoknade je mnogo trnovit, ako je i moguć. Zbog toga se sela prazne, kažu “Bolje poslednji u gradu nego prvi u selu”. Gradsko stanovništvo je bliže događanjima, pa i poslu, socijalnoj pomoći, na kraju i punim kontejnerima. U selima ne postoje psi lutalice. Šta mislite, zbog čega?
Inače, sviđa mi se članak.

milan
milan
8 godine pre
Odgovori  Peci

Pre mesec dana reče ovaj ,,Peca” da nije stranački, a svaka ga tema ,,zanima”, ko da je sam kandidat za poslanika, odbornika, gradonačelnika?

ne rovite za vlast
ne rovite za vlast
8 godine pre
Odgovori  milan

U pravu si. Znam ja više njih dušebrižnika, što narodnu brigu vode. Al da smeju javno-svojim likom da izadju i stanu pred narod, rekli bi im ljudi zbog čega to tačno rade i to svakom ponaosob. Jedan traži lokal, drugi stan, treći da mu zaposle ženu na budžet, četvrti finansije da štampa mudro znanje, peti da mu kupe diplomu, šesti da rehabilituju njegovu kriminalnu prošlost, sedmi funkciju, a osmi samo privilegije bez odgovornosti. Retki su kritičari realno loših stvari zbog većine. Sve to plače zbog propuštene šanse da otme više od naroda, preko vlasti. Za vruće se gvoždje retko ko hvata. Neće niko da rinta po 20 sati, da se odrekne porodice, dece, da ne zloupotrebljava privilegije, da uči i radi i muči se, a pre svega bude odgovoran. Takve nazivaju danas budalama. E pa zbog toga narod nije glup. Zbog toga ne daje podršku onima koji vlast pljuju. Iako ima mesta uvek za kritiku svake vlasti, pa i ove. Štaviše narod se uinati, pa namerno glasa baš za one koje interesni pljuju zlonamerno. Popravljajte svoj život najpre svojim zauzimanjem u struci, na svom radnom mestu, u porodici na moralnim vrednostima. Pa ne može Vučić da vam da i diplome i čuva decu i radi umesto vas. Sve mi se čini da narod ima vlast po svojoj meri. Niko tu ne štrči.