Kirbi: Značajan uticaj Rusije

VAŠINGTON

Bivši ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi veruje da postoji povezanost između očekivanja Rusije da parlamentarna delegacija Srbije ne učestvuje na Krimskom forumu u Zagrebu i faktičkog odsustva srpskih predstavnika sa tog skupa u Hrvatskoj koji je inicirala Ukrajina.

“Iz daleka deluje da je Srbija izabrala da se svrsta na stranu Rusije u rusko-ukrajinskom ratu”, ocenio je Kirbi za Glas Amerike.

U Zagrebu su se tokom prethodna dva dana okupili predstavnici više od 50 svetskih država i organizacija koji su, između ostalog, razmatrali načine za pomoć Ukrajini.  Među svetskim zvaničnicima bila je i predsedavajuća američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Hrvatski zvaničnici i organizatori skupa tvrde da je srpskim predstavnicima upućen poziv za učešće.

Međutim, za sada izostaje zvanično obrazloženje u Beogradu da li je poziv za forum stigao i koji bi bili mogući razlozi za odbijanje, što su pitanja koja je Glas Amerike uputio na adresu predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića.

Upravo on je, prema navodima zvanične skupštinske beleške u koju je Glas Amerike imao uvid, bio učesnik sastanka 16. septembra 2022. na kom je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izrazio očekivanje da delegacija Skupštine Srbije neće učestvovati na samitu Krimske platforme.

Kirbi koji je u Srbiji službovao od 2012. do 2016. godine rekao je da veruje da Rusi imaju značajan uticaj u važnim institucijama Srbije, kao i u Srpskoj naprednoj stranci, navodeći da je od 2012. nastupio period značajnog udaljavanja srpske vlade od evropskog puta i veoma očiglednog okretanja prema Rusiji, a posebno Putinu.

“Mnogi će se zapitati da li je Vlada Srbije posvećena evropskom putu. Tvrdi da je okrenuta demokratskoj budućnosti. Ako jeste, čini se da su njena dela u suprotnosti sa rečima”, upozorio je Kirbi, podsetivši da je službovao u Beogradu kada je Rusija izvršila nelegalnu agresiju ukrajinskog poluostrva Krim.

“Imajući u vidu protivljenje Srbije nezavisnosti Kosova – deluje da Srbija po dvostrukim aršinima prihvata rusko otimanje teritorije”, kazao je Kirbi.

On je naveo da kada bi bio sused Srbije i posmatrao očigledno divljenje Putinu, čoveku koji je dvaput napao suseda – Ukrajinu, jednom drugog komšiju – Gruziju, a nikada nije napustio okupiranu teritoriju bivšeg suseda – Moldaviju, pitao bih se da li bi je to moglo navesti da razmišlja o imitaciji Putinovih poteza, a ne samo da mu izražava divljenje. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare