Karijes – bolest zuba u najranijem peridu života

NIŠ

U Centralnom holu Doma zdravlja Niš, danas je povodom obeležavanja Svetskog dana oralnog zdravlja.održana akcija namenjena očuvanju oralnog zdravlja. Akciju su organizovale Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu i Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih-Centar za preventivne zdravstvene usluge Doma zdravlja Niš.

Najmlađe Nišlije bili su najvažniji I najbrojniji posetioci I učesnici skcije. Lekari su im objašnjavali kako se redovno peru zubi I održava higijena usta. Mališani su ta znanja stekla u najranijem detinjstvu I kako kažu redovno peru zube.

Jedan od anketiranih dečaka kaže da per ezube tri puta dnevno , ujutru , posle ručka iuveče I toj e prvo naučio od svojih roditelja. Negova drugarica dodaje da je pranje zuba veoma važno za zdravlje, dok se treća nadovezuje uputstvomo načinu pranja zuba .Zdravi zubi su činioci koji doprinose zdravlju ljudi. Sa kontrolom zdravlja zube treba početi u najranijem detinjstvu kada je pranje zuba ne obeveza nego vide igre.

“Sve češće imamo karijes I ostala oboljenja koja se javljaju u najranijem uzrastu. Cilj ovakve akcije je da ukažemo koliko je preventiva važna , da upoznamo I roditelje I decu sa natankom svih tih oboljenja. Mi krećemo sa pregledom dece od drugog meseca deteta. Razgovaramo sa roditeljem prvi put kada dođe dete bilo ono dete koje će da dođe zdrabvo u našu orginaciju da ne oseća bol, da se upozna sa zubnom ordinacijom I sa lekarima.”, kaže Jasmina Lapčević, šef preventivne dečje stomatologije, specijalista dečje stomatologije.

Najčešće oboljenje kod dece je cirkularni karijes. On može da se spreči pravilnom ishrano, I redovnim odlaskom kod stomatoliga .

“Vi i vaš stomatolog imate isti cilj – da vaši zubi i desni budu zdravi koliko je god to moguće, zato je potrebno da redovno komunicirate u vezi vašeg oralnog zdravlja, plana i rasporeda zbrinjavanja u skladu sa vašim potrebama. Ključna uloga je na vama time što ćete: imati redovne stomatološke preglede, dnevno čistiti zube četkicom i koncem, izbegavati pušenje, obaveštavati svog stomatologa o trenutnom opštem zdravstvenom stanju, pričati sa njim o mogućnostima za zbrinjavanje, kao i o svakom stomatološkom problemu koji može da Vam se pojavi”, poručuju iz Doma zdravlja I Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu.

Regularan stomatološki pregled na svakih šest meseci je najbolji način da se uverite da su vaše desni i zubi zdravi , dodaju stomatolozi I preporučuju šestomesečni pregled kako bi zubi uvek bili zdravi .

Korištenje četkice za zube sa fluoridnom pastom dvaput dnevno pomoćiće Vam da održite zube i usta zdravim- poručuju stomatolozi.

.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare