„Gumoplastika“ : Gubitak od 12.000 evra samo u prvom mesecu štrajka

BUJANOVAC

 

Direktor bujanovačke „Gumoplastike“, Srboljub Dimitrijević analizirajući  za JUGPress poslovanje ovog preduzeća, čiji radnici štrajkuju već gotovo četiri meseca,  naglašava da bi 2017. godina sigurno bila pozitivna – prvi put od izlaska iz stečaja, da zbog štrajka u decembru mesecu nije izgubljeno 12.000 evra.

„Štrajkom, koji je počeo 26. decembra, je potpuno prekinuta proizvodnja za italijansku firmu „Progetti“, što je prouzrokovalo vraćanje preko 3.000 pari iskrojene obuće. Taj gubitak od 12.000 evra je ustvari iskazani gubitak „Gumoplastike“ u završnom izveštaju za prošlu godinu – 1,48 miliona dinara“, istakao je Dimitrijević.

Po njegovim rečima, na taj način se prvo pozitivno poslovanje od izlaska iz stečaja pretvorilo u gubitak, za iznos nedovršene i samim tim nenaplaćene proizvodnje u decembru.

Direktor ističe i da je zbog čestih obustava rada i štrajkova, koji su se dešavali od sredine prošle godine, pogon u Kleniku prihodovao 30.000 evra manje.

„Svaki naplaćeni dinar podeljen je za plate. Da su radnici ispunjavali normative, odnosno da je u potpunosti ostvarivana planirana proizvodnja, imali bi prosečnu platu od oko 30.000, a ne 14.783 dinara koliko iznosi prosek u 2017.“, naglašava Dimitijević.

On je ocenio i kao neodgovorno ponašanje čelnika lokalne samouprave, predsednika opštine Šaipa Kamberija i njegovog zamenika Stojanče Arsića, koji su pružili podršku štrajkačima, a da pre toga nisu ni pokušali da se informišu o realnoj situaciji u preduzeću.

„Prethodni direktor Nenad Ristić, koga je po izlasku firme iz stečaja postavio upravo Stojanča Arsić, imao je gubitak od 7,7 miliona dinara u 2015. godini. Pritom, on je „Gumoplastiku“ preuzeo u daleko povoljnijem trenutku, počeo od nule i bez zaposlenih i uspeo da napravi takav gubitak. Možda o takvom „sposobnom menadžmentu“ priča Arsić u medijima“, kaže Dimitrijević.

Naš sagovornik je istakao i da je predložio Skupštini preduzeća da ga smeni ako se utvrdi da je odgovoran za situaciju u kojoj se „Gumoplastika“ nalazi.

Radnici „Gumoplastike“ štrajkuju od 26. decembra prošle godine zahtevajući smenu direktora Dimitrijevića koga smatraju odgovornim što im nije omogućen socijalni program.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare