Kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći uzrok smrtnosti u svetu

NIŠ

U okviru obeležavanja Svetskog dana srca, Institut za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“ organizovao je Dan otvorenih vrata, gde su građani imali priliku da se upoznaju sa fizičkim aktivnostima, i načinima očuvanja zdravlja srca i krvnih sudova. Posetioci su imali priliku da  isprobaju bicikl ergometar i tai-či vežbe, i da se informišu o načinima očuvanja zdravlja.

                              „Jako je bitno da skrenemo pažnju i naglasimo koliko je važno jačati svest o zdravom srcu i krvnim sudovima. Institut za lečenje i rehabilitaciju to svakodnevno radi, jer je to naš primarni zadatak. Ovo je sada još jedna prilika da se na svetskom nivou skrene pažnja koliko je važan zdrav način života i očuvanje srca. Pre svega važno je posvetiti se svom zdravlju, srcu i prirodi i izbegavati stres. Sve je to vezano za zdrav način ishrane, korekciju loših životnih navika, prestanak pušenje. Važna je i dobra kontrola krvnog pritiska, šećera u krvi i naravno fizička aktivnost“, kazala je profesor dr Marina Deljanin Ilić, direktorka Instituta „Niška Banja“.

                             Svake godine u svetu 18,6 miliona ljudi umre od bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 80 posto prevremenih smrti od srčanog i moždanog udara može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika   ato su stres, pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

                              „To je prosto i ujedno složeno. Dakle, potrebno je da svakom pacijentu regulišemo povišen krvni pritisak, treba da se potrudimo da te faktore rizika svedemo u granice normale, nivo masnoće u granice normale, kao i telesnu težinu. Sve ono na šta možemo da utičemo. Ko ima dijabetes mora da reguliše šećer. Ono šta ne treba zaboraviti je redovno uzimanje medikamentne terapije, ali uz doziran fizički trening. To je suština i osnova svega ako želimo da imamo jedan zdrav život“, istako je Bojan Ilić, pomoćnik direktora Instituta.

                             Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine, sa ciljem da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti. Psihološki stres može da udvostruči rizik kod srčanog udara. Fizička aktivnost, druženje sa dragim osobama i dovoljno kvalitetnog sna, pomažu u smanjenju nivoa stresa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare