Karadjordjevići donirali mamograf Niškom kliničkom centru

NIŠ

Klinički centar Niš , dobio je danas najsavremeniji  3D mamograf,  vrednosti 300.000 dolara, kakav se koristi samo u evropskim i svetskim zemljama.

Mamograf su Centru za radiologiju donirali prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, odnosno Fondacija princeze Katarine .

Aparat  je jedinstven na jugu Srbije jer  je za čak 40 odsto precizniji u dijagnostici od pokretnog.

„Sigurna sam da je mamograf u pravim rukama i da će omogućiti dalje unapređenje kvaliteta rada, kao i bolju i bržu dijagnostiku bolesti dojke. Govorim kao žena, kao majka, da dođete u centar da ne bude kasno. Ja radim za vas, ja radim za Srbiju, ja radim za sve ljude, a ponajviše za žene, jer mi treba da budemo žive zbog naše dece i unuka. Osećam se emotivno jer dve godine čekam ovaj aparat. Govorila sam Holodžiku, Srbiji treba aparat i konačno on je tu  “, rekla je u emotivnom obraćanju prisutnim medicinskim radnicima I predstavnicima medija princeza Katarina.

Zahvaljujući se  na značajnoj donaciji, direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović rekao je da sličan aparat ima Novi Pazar i Kamenica, ali ovakav mamograf nema niko.

“Dobili smo nešto najbolje na ovim prostorima, i ovo je samo nastavak saradnje koju mi imamo sa kraljevskom porodicom. Uz pomoć prijatelja uspeli smo da podignemo kvalitet zdravstva i ponosni smo što se ova saradnja nastavlja. Uzimajući u obzir da je karcinom dojke u porastu, siguran sam da ćemo ovim aparatom uspeti da na vreme dijagnostikujemo problem a samim tim i smanjimo stopu smrtnosti”,  izjavio je direktor KC Niš Zoran Radovanović. On je dodao da je u Nišu uz pomoć dosadašnjeg digitalnog mamografa za devet godina pregledano više od 100.000 žena i da je to glavni razlog što se kraljevska porodica odlučila da ovakvu jednu vrednu donaciju daruje baš niškoj Klinici. On je dodao da uz pomoć 3D mamografa rezultati će biti još precizniji, on je jedini na ovim prostorima, najbolji trenutno koji postoji i jedini na Balkanu. Pruža 30-40 posto bolje dijagnostičke mogućnosti nego svi ostali raspoloživi digitalni mamografi.

On ističe da će na taj način biti smanjen broj obolelih od raka dojke, jer je, kako tvrdi, gotovo sve što se rano otkrije, potpuno izlečivo.

Direktor Centra za radiologiju Zlatko Širić rekao je da je da je aparat značajan jer ne daje lažne pozitivne ili negativne rezultate. One žene koje budu pregledane ovim aparatom, neće morati da dolaze na ponovne preglede. Ovaj aparat pravi presek od jednog milimetra I “vidi” čak i onaj karcinom koji je samo milimetar veliki, “in situ”, kako ga nazivaju . On se sa teškoćom dijagnostifikuje zbog veličine ali, kako je rekao Širić, kod ovakvog mamogragfa “nema gde da se sakrije”.

“Mi teško možemo da dijagnostikujemo i vidimo, ali imamo neke znake koje pratimo, tako da je ovo vrhunski dijagnostički aparat koji omogućava i jednu takvu dijagnostiku “, objasnio je dr Širić.

Ono što predstoji to je edukacija medicinskog osoblja za rad sa ovom mamografu.

Prestolonaslednik Aleksandar izjavio je da je veoma srećan i ponosan na ovu donaciju i najavio da će on i princeza nastaviti sa prikupljanjem donacija za Srbiju.

Niški Klinički centar posetio je i američki ambasador Kajl Skat koji je prokomentarisao korisnost ovakvog aparata za rano otkrivanje raka dojke.

“Devedeset pet posto slučajeva raka dojke su izlečivi ako se otkrije u ranoj fazi.  To je najvažnije. Zato će ova oprema biti koristna jer će omogućiti da se rak otkrije ranije”, rekao je Skat.

U prisustvu njegove ekselencije ambasadora Amerike Kajla Skata prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina donirali su niškoj Dečijoj hirurgiji najsavremeniji monitor koji pomaže prilikom operacija i kako je rekao anesteziolog Dejan Novaković, on omogućava bolju anesteziju za najmlađe.

Monitor meri neinvazivne vitalne parametre kod naših malih pacijenata, što nam omogućava vođenje preciznije i bezbednije anestezije – rekao je dr Novaković.

Zahvaljujući se na donaciji Fondaciji direktorka Klinike za dečiju hirurgiju i ortopediju Anđelka Slavković rekla je  da je aparat posebno značajan, jer pokrivaju region na Koridoru 10 gde prolazi veliki broj ljudi i ima mnogo udesa.

“Mi godišnje pregledamo oko 30.000 dece iz jugoistočne Srbije, jer pokrivamo taj region, hospitalizujemo oko 3.000 i gotovo toliko dece i operišemo. Ovo nam mnogo znači u pripremi, vođenju i praćenju pacijenata. Mi smo od porodice Karađorđević dobili i visoko frekventni respirator koji je izuzetno značajan za male pacijente – rekla je dr Slavković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare