Kancelarija za KIM o hapšenju Srba na Jarinju

BEOGRAD

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije protestuje zbog pravnog nasilja kojem su izloženi Saša Aranđelović, Dejan Urošević i Goran Savković, uhapšeni 22. oktobra na administrativnom prelazu Jarinje, zbog navodne sumnje da su prevozili eksplozivne materije.

“Njima je, naime, danas, nakon inicijalne mere zadržavanja od 48 sati, izrečena mera pritvora od 30 dana, iako je svima na prvi pogled jasno da je reč o podmetnutnim eksplozivnim napravama, odnosno diverziji koja je za cilj imala da se spreči dolazak interno raseljenih lica na biračka mesta na Kosovu i Metohiji.

Hapšenje trojice Srba na sam dan održavanja lokalnih izbora na prostoru KiM, prilikom prevoza interno raseljenih lica na glasanje, predstavlja kako kršenje slobode kretanja tako i kršenje biračkog prava i prava na učešće u političkom životu, koja predstavljaju univerzalna ljudska prava.

Podmetanje eksplozivnih sredstava u autobusu koji je prevozio interno raseljena lica na glasanje predstavlja manipulaciju političkih struja na KiM, koje su želele da spreče interno raseljena lica da glasaju za predstavnike koji će štititi njihove interese i uznemiravajuće je da pravosuđe privremenih institucija samouprave prihvata da služi kao instrument u političkim obračunima.

Ovaj primer pravnog nasilja pokazuje, između ostalog, zašto je važno da srpske sudije i tužioci što pre stupe na funkciju na Kosovu i Metohiji.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju se ovim povodom, kao i povodom još nekoliko hapšenja građana Srbije u proteklom periodu pod sumnjivim i nejasnim okolnostima, obratila Euleksu, zahtevajući da njegovi pravosudni organi preuzmu te predmete.

Reč je o politički i etnički motivisanim krivičnim postupcima koji se vode protiv Bogdana Mitrovića, Milanke Terzić, Novice Šošića i Momčila Jančića, u sklopu kampanje zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare