Kanalizacija u 16 naseljenih mesta

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović razgovarao je danas sa predstavnicima Kraljevine Holandije i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine  o Projektu upravljanja otpadnim vodama, odnosno o njegovoj trećoj komponenti, Projektu proširenja kanalizacione mreže u Leskovcu.

Reč je o izgradnji i dogradnji kanalizacije u 16 naseljenih mesta – Bobište, Navalin, Bratmilovce, Mrštane, Rudare, Donja Jajna, Šišince, Dornje i Gonje Sinkovce, Gornje i Donje Trnjane, Vlase, Svirce, Turekovac, kao i deo Navalina.

Razvojna faza ovog projekta uspešno je završena. Na ovom sastanku analizirano je ono što je do sada urađeno, pored izrade projekta i dobijanja građevinske dozvole, u vezi sa napretkom u realizaciji zahteva  koje je postavilo rukovodstvo ORIO projekta. Reč je o preporukama  koje su dali KFW i Evropska delegacija, i koje su morale da budu ispunjene kako bi bila doneta pozitivna odluka o Grant aranžmanu.

“I ovom prilikom želim da istaknem spremnost lokalne samouprave  da sve što je u okviru zakonske regulative Republike Srbije prilagodimo zahtevima Projekta, kako bi odluka o donaciji bila pozitivna, čime bi se stekli uslovi da uđemo u fazu realizacije ovog značajnog projekta. Iskreno verujem i nadam se da smo onim što smo do sada uradili pokazali našu rešenost  i spremnost da realizujemo ovaj program i da na taj način unapredimo životnu sredinu i stvorimo bolje uslove za očuvanje zdravlja naših sugrađana i sugrađanki” , rekao je Goran Cvetanović.

Ukupna vrednost ORIO projekta je gotovo 8 miliona evra. U razvoju fazu, koja je završena, uložena su donatorska sredstva u iznosu od 239.000 evra, za tehničku podršku za realizaciju projekta planirano je  475.000 evra i za izvođenje radova oko 7 miliona i 200 hiljada evra.

Duško Krsmanović, predstavnik ambasade Kraljevine Holandije, ukazao je na značaj koji ovaj projekat ima za grad Leskovac, ali i ambasadu Holandije, koja je projekat prepoznala kao jedan od prioriteta u Republici Srbiji, tako da postoji velika motivacije da se nastavi sa njegovom implementacijom.

-Cilj ovog sastanka je da utvrdimo stepen ispunjenosti kriterijuma za nastavak faze implementacije koja je vredna preko 7 miliona evra. Ostalo je još da se usaglase neke tehničke stvari kako bi se utvrdila dalja dinamika, ali se nadamo da će u narednih nekoliko meseci da se krene sa pregovorima u vezi sa potpisivanjem ugovora vrednog oko 7 milion evra, kako bi Leskovac kroz par godina mogao da dobije 80-tak kilometara nove kanalizacione mreže i kvalitetniju životnu sredinu koja će da obezbedi i bolje uslove za ekonomski napredam i razvoj Leskovca, rekao je Krsmanović.

 

Na ovom sastanku stigla je potvrda Ministarstva da će do kraja godine obezbediti finansijska sredstva za izgradnju kolektora u dužini od pet kilometara, koji je u potpunosti neupotrebljiv. Posednja faza ovog projekta je proširenje kanalizacije na oko 16.000 domaćinstava, u šta će biti uloženo 8 miliona evra.

“Danas smo razgovarali i o nastavku podrške u iznosu od 2 miliona evra, kako bi se svim građanima Leskovca omogućio povoljan priključak i mogućnost korišćenja te infrastrukture, rekao je  Milan Stevanović, predstavnik Ministrstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Sastanku u kabinetu gradonačelnika prisustvovali su i Zoran Lazić i Piter de Jond, ispred državne delegacije za preduzetništvo Kraljevine Holandije, Dragana Vasić, projekt menadžer ispred PEID-a kao tehnička podrška za Projekat izgradnje gradskog kolektora, rukovodstvo JKP „Vodovod“ i organa Gradske uprave grada Leskovca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare