Kampanja za pravilno odlaganje smeća

LESKOVAC

Nevladina organizacija ,,Porečje“ iz Vučja u saradnji sa Odeljenjem za životnu sredinu Grada Leskovca pokreće projekat ,,Kampanja kreće – pravilno odlaži smeće!“.

Ciljevi projekta su uspostavljanje partnerstva između poslovnog, javnog i nevladinog sektora, jačanje svesti lokalnog stanovništva o značaju zaštite životne sredine i održivo upravljanje prirodnim resursima.

Ovom ekološkom kampanjom NVO Porečje ima za cilj da utiče na građane, nadležne institucije, društveno odgovorne kompanije, kao i druge aktere u društvu, da se u okviru svojih nadležnosti aktivno uključe u rešavanje problema odlaganja otpada u Leskovcu.

Svakoga dana građani Srbije bace 5000–6000 tona otpada na deponije.

Velika količina tog otpada odlaže se na divlje deponije koje se nalaze uz vodotoke, gradske trgove i parkove za decu. Stiče se utisak da rešenja nema.

Iako se divlje deponije redovno saniraju, posle izvesnog vremena nebrigom nesavesnih pojedinaca ponovo se stvaraju na istim mestima.

Ovaj podatak govori o niskoj ekološkoj svesti građana.

Ovo je posebno slučaj u ruralnim delovima našeg grada. Projektom koji predlažemo želimo promene kroz veće angažovanje svih aktera na lokalu.

Kao prvi korak u tom pravcu prepoznajemo i projektom predlažemo mogućnost većeg angažovanja ekoloških organizacija u pravcu pružanja informacija građanima. Bližom saradnjom sa lokalnim stanovništvom problem treba postepeno rešavati, i kroz kampanju edukacije promovisati savremene tokove cirkularne ekonimije, izjavio je koordinator projekta Zoran Živković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare