Kampanja “Uspori, život te čeka” počela u Nišu

NIŠ

Zbog nepoštovanja brzine kretanja vozila u poslednjih pet godina, u Nišu je život izgubilo 27 pešaka. Ovo je trećina stradalih u  svim saobraćajnim nezgodama u ovom gradu, rekao je v.d. direktora republičke Agencije  za bezbednost saobraćaja  Branko Stamatović na tribini o saobraćaju, koja je održana na Univerzitetu u Nišu a u okvoru kampanje „Uspori život te čeka“.

Tribina je organizovana u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta u Nišu. Niš je, prema njegovim rečima izabran za početak kampanje iz razloga što je u ovom gradu broj saobraćajnih nezgoda zbog prebrze vožnje veliki.

                            Prebrza vožnja, osnovni je uzrok svake treće nezgode  sa smrtnim ishodom ,koja se dogodi u Srbiji. Poštovanje pravila i brzine prilikom vožnje, posebno u zonama škola, osnovne su preporuke vozačima.

                         „ Jedna od najvećih predrasuda koja se dešava u saobraćaju jeste da moje vozilo staje u mestu. Hoćemo da objasnimo da to nije slučaj, vozilo ne može da stane u mestu, pre nego što vozilo ukoči prođe određeno vreme. Imamo vreme koje prođe u reakciji vozača, vreme koje prođe u reakciji samog vozila i imamo određeni zaustavni put“, kaže Branko Stamatović, vd direktora republičke Agencije za bezbednost saobraćaja.

                       Samo prošle godine u Srbiji je stradalo 127 mladih ljudi u saobraćajnim nezgodama. Zato je ’’Bezbednost u saobraćaju’’, bila  tema tribine namenjene studentima  na niškom Univerzitetu, gde je bilo reči i o posledicama korišćenja alkohola, psihoaktivnih supstanici, ali i mobilnog telefona prilikom upravljanja automobilom.

                     „ Mladi sve brže voze, sve više nezgoda se događa, a sve je to zbog toga što nismo svesni koje posledice to može imati i šta sve može da se dogodi, i šta se sve događa. Sve stvari nisu prikazane u medijima i zato moramo o njima da govorimo, kako bismo razvili svest, kako bi se smanjila ludost i dokazivanje koje vlada među mladima“, ističu mladi  koji su prisustvovali tribini.

                     U saobraćaju je zabeležen i veliki broj stradanja pešaka. Da li će pešak preživeti zavisi od brzine kojom se kretao automobil.

                    „Pri brzini od 60 km na sat, ako vozilo udari pešaka, pešak ima samo 40 posto mogućnosti da preživi tu saobraćajnu nezgodu. Ukoliko vozilo udari pešaka sa brzinom od 50 km na sat, šansa da pešak preživi je 80 posto“, objašnjava Branko Stamatović.

                    Ukoliko vozilo udari pešaka pri brzini kretanja od 30 km na sat, šansa da preživi je preko 90 posto.To i jeste jedan od razloga zašto se po gradovima uvode takozvane zone 30, kako  bi u njima  za pešake i bicikliste bio smanjen rizik stradanja u saobraćajnim nezgodama.

                     U okviru kampanje’’Uspori, život te ćeka’’ koja će biti organizovana i u drugim gradovima Srbije, preko posebne aplikacije, zainteresovani su učestvovali  i u kvizu o bezbednosti saobraćaja. Tom prilikom  resorna Agencija je petoro takmičara nagradila  biciklima. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Aleksandar
Aleksandar
1 godina pre

Mesecima direktor ABS Branko Stamatović i Ministar MGSI Goran Vesić, a godinama bivši direktori ABS Jasmina Milošević i Duško Pešić, – direktno i bezobzirno krše ZOBS član 7. tačka 65., i PRAVILNIK O ISPITIVANJU VOZILA- član 2, tačka 8., – ne samo na moju štetu, nego na štetu stotina a moguće i hiljada drugih vlasnika vozila u Srbiji, koji zbog njihovog nazakonitog postupanja u vezi ZOBS-a i tog PRAVILNIKA, moraju svake godine pre tehničkog pregleda da skidaju dodatne elemente u tovarnim prostorima njihovih vozila (iako su demontažni te po tome to NIJE “PREPRAVKA VOZILA”), – ali ništa ne vredi, očigledno ove ljude NIŠTA ne može urazumiti, – a nisu jedini u Srbiji.  sudkorup@gmail.com