“Kamerne bande” oduševile nišlije

NIŠ

“Kamerna banda” , autentična muzička grupa koja neguje i promoviše srpsku muzičku kulturnu baštinu priredila je u Gradskoj kući izuzetan muzičko – kulturni događaj ljubiteljima muzike u Nišu.  Svi koji su sinoć prisustvovali koncertu  imali su izuzetno zadovoljstvo da uživaju u kompozicija savremenih srpskih kompozitora.   Na programu su, između ostalog bila  dela Vladimira Tošića,  Stevana Divjakovića, Dimitrija Golemovića, Zorana  Hristića, Milene Stojadinović Milić, Svetozara saše Kovačevića. zavičajne i ciganske pesme. 

Organizator ovog kulturnog događaja je bio Niški Kulturni centar.

“Iako je “Kamerna banda” iz Kragujevca ovo je kragujevačko – niška ekipa. U pitanju su dame profesionalci , profesorke muzike, klavira, flaute, solo pevanja i violine. Srpsko, domaće  stvaralaštvo treba promovisati, posebno savremeno stvaralaštvo jer je ono uvek nekako nedeovoljno promovisano. Zato su ovakvi programi uvek dobrodošli. Na žalost mi ne možemo uvek i koliko bi publika htela ovakve programe, jer nema sredstava i mogućnosti da ponudimo programe, ali kad god možemo mi se trudimo da publici predstavimo nešto zaista zanimljivo” rekao je Miodrag Mladenović mužički urednik Studenskog kulturnog centra koji je organizovao ovo lepo kulturno događanje.

Ovaj savremeni ansambl započeo je svoj rad 2011. godine u specifičnom sastavu – sopran, flauta, violina i klavir . Zbog svoje specifičnosti, ansambl sa jedne strane ograničen malim brojem originalnih kompozicija, sa druge strane predstavlja podstrek i izazov za stvaraoce, pa se Kamerna banda repertoarski vezuje za dela savremenih srpskih kompozitora .

Kamerna banda je jedinstveni sastav na našim prostorima i sa velikim uspehom neguje i promoviše srpsku kulturnu baštinu.

Koncert je trebalo da bude završen Tangom “Boogie Bell” Konstantina Babića ali kako su umetnice oduševile nišku publiku  dame koje čine “bandu” su na bis izašle i izvele “ Tamo daleko” . Potom su koncert završili pesmom  “ Oro se vije” koji mnogi smatraju nišlijskom pesmom, drugi vranjanskom, ali je svakako omiljena  ne samo u Nišu nego u celoj Srbiji,  

“Kamernu bandu” čine sopran Marina Bidžovski Trajković, violinistkinja Ljiljana Ranković, flautkinja Anđela Bratić, i pijanistkinja Sanja Vukosavljević Milenić.

“Ovo nije prvi put da imamo koncert u Nišu, što je i razimljivo jer jedna naša članica, flautkinja Anđela Bratić, profesor je na Fakultetu umetnosti u Nišu. U nazivu našeg ansambla je termin “banda” arhaični termin kao eho davnog ansambla iz istog grada – Knjaževačko-srpske bande Kneza Miloša Obrenovića, koja je pod vođstvom Šlezingera 1831. godine označila početak moderne muzike i građanske kulture u Srbiji”, rekla je pijanistkinja Sanja Vukosavljević Milenić, jedna od četiri dama koje čine sastav “Kamerne bande” .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare