Kamberi sa ambasadorom Velike Britanije o “situaciji u Preševskoj dolini”

BUJANOVAC

 

Ambasador Velike Britanije Denis Kif posetio je danas Bujanovac i sastao se sa prvim čovekom opštine Šaipom Kamberijem. Kako je rekao Kamberi nakon sastanka, glavna tema razgovora bila je “situacija u Preševskoj dolini”, a glavni cilj posete ambasadora je da se informiše o predstojećem sastanku Grupe “Prijatelja juga” koji će se održati 19. oktobra.

 

“Mogu da kažem da će nakon 6-7 godina prvi put na takvom sastanku učestvovati neko sa lokala. Pored mene, kao predstavnika opštine Bujanovac, učestvovaće i predstavnici Preševa i Medveđa. To će biti prilika da upoznam ambasadore 16 zemalja, koji čine grupu, sa trenutnom situacijom, sa razgovorima koje smo imali i sa predsednikom Srbije Aleksandrom  Vučićem i sa predstojećim razgovorima sa premijerkom Anom  Brnabić”, istakao je Kamberi naglasivši da je njegov osnovni cilj Plan od sedam tačaka.

“Zatražili smo podršku od ambasadora, da se založi kod Vlade u Beogradu da se krene ozbiljno u rešavanje ovog pitanja, sa jednim sistemskim planom”, podvukao je Kamberi.

 

Inače, neformalnu Grupu “Prijatelji juga” čine ambasadori 16 zemalja koji prate stanje na području juga Srbije, a ove godine će domaćin sastanka biti upravo ambasador Velike Britanije.

Po rečima Kamberija, predstavnici lokalnih samouprava nisu prisustvovali sastancima Grupe poslednjih nekoliko godina.

 

“Ja sam 2011. godine prisustvovao tom sastanku, nakon toga Riza Halimi, i od tada je jedini predstavnik koji je informisao ambasadore o stanju na ovom području bio predsednik Koordinacionog tela. Na moju inicijativu, koju sam pokrenuo nakon preuzimanja funkcije predsednika opštine, vraćena je stara dobra praksa da sastanku Grupe prisustvuju i predstavnici Albanaca sa lokala”, rekao je Kamberi.

On je naglasio da je jasno da je predsednik Koordinacionog tela službenik Vlade Srbije koji zastupa stavove zvaničnog Beograda koji su često u suprotnosti sa onime za šta se zalažu Albanci sa juga.

 

“Informacija iz prve ruke je bitna za ambasadore i mi ćemo tražiti da se u procesu evropskih integracija više pažnje posveti poglavljima 23 i 24 – vladavini prava, ljudskim i manjinskim pravima”, zaključio je Kamberi.

Ambasador Velike Britanije Denis Kif razgovarao jeu Bujanovcu sa poslanikom SNS nenadom Mitrovićem .

U Preševu je razgovarao sa predsednikom Priuvremenog organa Šćiprimom Arifi i sa doskorašnjom predsednicom opštine Arditom Sinani i nekadašnjim poslanikom Rizom Halimi.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare