Kamberi: Kosovo je nezavisno

BEOGRAD-BUJANOVAC

Kosovo je nezavisno od Srbije, i šta god želite tamo da ostvarite morate to postići u dogovoru sa tamošnjim vlastima, a ko će biti tamo na vlasti, Srbija nema uticaj, izjavio je danas poslanik grupe Evropski regioni Šaip Kamberi tokom skupštinske rasprave o Kosovu, na kojoj je uvodno izlaganje podneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Srbi u Republici Kosovo imaju brojna Ustavom zagarantovana prava i u parlamentarnoj zastupljenosti i izvršnoj vlasti, a Albanci i druge manjine u Srbiji to nemaju”, naveo je Kamberi.

Kamberi je istakao da SAD nedvosmisleno daju podršku Briselskom dijalogu i da poslednji dogovor oko dokumenata treba iskoristiti za nastavak dijaloga do konačne normalizacije odnosa.

On je naglasio da je stabilnost Zapadnog Balkana vezana za to pitanje i da se bez napretka u dijalogu nijedna strana ne može nadati članstvu u EU, dodašvi da EU poručuje da je dijalog sa Kosovom ključan za Srbiju po pitanju njenog evropskog puta

Kamberi je ocenio da je konačni sporazum Srbije sa Kosovom jedan od najtežih izazova i dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izabran da bi vodio državu i nađe rešenja za najteža politička pitanja.

Rekao je da je Vučićeva obaveza da vodi Srbiju ka rešenjima koja njoj stvaraju evropsku perspektivu.

Kamberi je istakao da unapređenje odnosa sa “večnim neprijateljem” zahteva sposobnost za pomirenje i da “nema pomirenja bez suočavanja sa prošlošću” zbog čega je Srbiji potreban mir sa Albancima jer budućnosti građana i perspektive Zapadnog Balkana zavise od toga.

Kamberi je poručio Vučiću da kao čovek koji vodi Srbiju ima najveću odgvornost da građanima Srbije o Kosovu kaže “istinu i samo istinu, a ne puste želje i netrezvene političke ambicije”.

Ocenio je da se ne mogu očekivati pozitivni rezultati ako se držimo stavova koji su produkt “mitova iz srednjeg veka” uz potpunu negaciju aktuelne stvarnosti.

Kamberi je podsetio da SAD i EU poručuju Srbiji da nije pitanje da li ona ide na Istok ili na Zapad već da postoji samo jedan pravac i da je na Srbiji da odluči koliko brzo želi tamo da stigne.

Ocenio je da u Srbiji još ne postoji atmosfera u kojoj bi neko tražio oprost od Albanaca.

Kamberi je rekao oni koji Srbiju vide priključenu “istočnim carstvima” pokušavaju da osvoje političke poene i nisu državnici, “idu ka budućnosti koračajući unazad” i ne žele rešenje nego nastvak problema.

Naveo je da rešenje ne treba tražiti u “400 pištolja srpskih policajaca” na Kosovu i da i Albanci u Preševskoj dolini misle da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova od vitalnog značaja za budućnost.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Somi
Somi
1 godina pre

Albanski poslanik i drzavljanin Srbije izjavljuje ovako nesto ?!
Pa jel ovo normalno ljudi ? Covek otvoreno podriva sistem i narusava USTAV Srbije, za ovo bi trebalo da se ide u zatvor bas zato sto je to rekao neko ko je na javnoj duznosti!

SRAMOTA !
Ako mu se ne svidja Srbija slobodno neka se preseli u Albaniju njegovu.