Kamberi: Antialbanski diskurs

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BEOGRAD

Poslanik Šaip Kamberi iz poslaničke grupe Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka pitao je danas sa skupštinske govornice premijerku Anu Brnabić kada će se stvoriti uslovi za slobodnu i službenu upotrebu nacionalnih simbola Albanaca.

Kamberi je rekao da kao primer stepena netrpeljivosti prema nacionalnim simbolima Albanaca navodi to što su huligani skinuli zastave postavljene u Beogradu kao deo protokola povodom posete albanskog premijera Edija Rame.

“Huligani su možda direktni počinioci ovoga vandalskog akta, ali mora se istaći da su oni produkt diskursa koji hrani antialbanske stereotipe, neprijateljstvo i mržnju prema njima”, rekao je Kamberi.

Zaključio je da u atmosferi netrpeljivosti, otvorene mržnje i predrasuda prema Albancima, kao i u atmosferi negiranja ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca čije murale čuva policija, možda se ne treba čuditi zašto država ne preduzima mere pred vandalizmom, a “vlasti ponosno o ovome ćute”.

Poručio je da se Albanci koji žive u Srbiji neće odreći svojih identitetskih simbola, da će se strpljivo boriti i čekati kada će se identitetsko pravo o upotrebi nacionalnih simbola i ostvariti, a institucije Srbije je pozvao da ukinu “diskriminatorne zakone”.

Premijerka Ana Brnabić došla je oko 11 časova u parlament, a nastavku sednice će, kako je najavljeno, poslanicima obrazložiti Predlog zakona o budžetu za 2022. godinu.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare