Centar za podršku eUpravi: Oslobodi se birokratije uz primernu digitalizacije!

NIŠ

Čak 82,20 posto ispitanika odgovorilo je da ne zna koliko eUsluga postoji u gradu Nišu  dok je 52,34 odsto ispitanika odgovorilo je da ima naviku da koristi eUsluge umesto da fizički posećuje javne ustanove, deo je rezultata istraživanja koje je tokom septembra sproveo Deli prostor pod nazivom ,,eUsluge u gradu Nišu‘‘. Istraživanje je obuhvatilo preko 200 ispitanika a  učestvovali su zainteresovani građani i građanke Niša. Cilj istraživanja bilo je prikupljanje informacija o upotrebi i kvalitetu postojećih eUsluga.

Iz Deli prostora kažu da ovaj podatak nedvosmisleno ukazuje na to da je informisanost građana o mogućnostima koje digitalizacija nudi minimalna ali da je s druge strane otvorenost i zainteresovanost građana za upotrebu eUsluga na visokom nivou. Shodno tome zaključak je da se uz izvesne napore uložene u proces podrške i edukacije može pospešiti menjanje starih i usvajanje novih navika.

                      Zbog ovog zaključka ali i kompletnih rezultata istraživanja  Deli prostor otvorio je svoja vrata i proteklog meseca zvanično postao Centar za podršku eUpravi.

                        “Podnošenje zahteva za izdavanje izvoda iz matične knjige rođenih, venčanih, umrlih, zahtev za izdavanje uverenja o državljanstvu, izjava o saglasnosti pribavljanja i obrade ličnih podataka, poreska prijava za eko nadnadu, komunalne takse, upit stanja obveznika .. samo su neke od usluga koje su na samo klik od nas a služe da nam uštede najzanačajniji resurs .. vreme. Verujemo da je inicijalna podrška izuzetno značajna. Smatramo da imamo kapacitet i resurse koji mogu da doprinesu poboljšanju rezultata do kojih smo kroz istraživanje došli”, kažu u Deli prostoru.

                     Oni pozivaju  sve građane i građanke koji imaju izazov pri korišćenju eUsluga, radoznali su i žele da steknu nove digitalne veštine da dođu u Deli prostor ali i da ljude iz svog okruženja na koje se navedena tvrdnja odnosi upute o postojanju Centra i adresi na kojoj se on nalazi.

(Davidova 2a, pored galerije Sinagoga).

                  Centar za podršku eUpravi radiće svakog radnog dana od 09-17h.

                   Istraživanje i otvaranje Centra za podršku eUpravi aktivnosti su koje Deli prostor za kreativno delovanje realizuje u okviru projekta ,,Promocija Digitalne agende i e-Usluga u gradu Nisu” koji je deo ICEDA programa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare