Kakvo je stanje u komunalnoj delatnosti?

LESKOVAC

Sastanak Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije sa predstavnicima preduzećima iz ove oblasti održan je danas u leskovačkoj Privrednoj komori.

Tema razgovora bila je aktuelno stanje u komunalnoj delatnosti na području Jablaničkog i Pčinjskog okruga i načini rešavanja problema.

Direktor Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug, Goran Jović smatra da su problemi preduzeća koja se bave komunalnim delatnostima, uz manje specifičnosti, identična u celoj Srbiji.

„Prekobrojna administracija i nedostajući „terenci“ jedni su od najznačajnijih. Razgovaraćemo i o novom Zakonu o komunalnoj delatnosti, koji je stupio na snagu pre osam meseci, a on propisuje i da se, u rešavanju problema resornih preduzeća, moraju uključiti lokalne samouprave. Ova oblast je od nemerljive važnosti za svakog građanina, o šta se gradovi i opštine ne smeju oglušiti, već zajedno sa preduzećima, tražiti načine da ih „izvuku“ iz krize.“

Podrška komunalnim preduzećima je neophodna i po oceni Dalibora Joknića, sekretara Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije.

„Mi smo organizovali i održali slične sastanke u svim okruzima u Srbiji. Ovaj u Leskovcu je poslednji u seriji, a na svim smo preduzećima poručivali da im stojimo na raspolaganju i da PKS jeste tu da im pomogne u rešavanju problema. Najaktuelniji problem je nedostatak radne snage, ali je to ono što se ne prepoznaje kao njihova muka. Ističe se pomanjkanje mehanizacije i, kao drugo, nedostatak sredstava za njihovu nabavku, ali o kadrovima niko ne govori. Migracije na zapad odvode nam veliki broj kvalifikovanih radnika u zemlje Evropske unije. Tradicionalno mladi radnici, uče od starijih, a danas se suočavamo sa dvostrukom krizom. Stari odlaze u penziju, a mladi nisu zainteresovani da rade u komunalnoj oblasti. Oni takve poslove doživljavaju kao nešto prljavo i teško, bez obzira na zaradu, koja je u pojedinim preduzećima, pogotovo na severu zemlje, više nego pristojna. On dodaje da uskoro ne samo da nećemo imati kvalifikovanu radnu snagu, već je neće biti uopšte. Uzimajući za primer delatnost javnog prevoza, ističe kako je za posao vozača, neophodno ispuniti opšte, ali i posebne kriterijume, poput navršenih godina života i vozačkog staža. Zakon je neumoljiv, a aktuelna situacija na tržištu rada prilično sumorna, pa će opstanak, za mnoga komunalna preduzeća, nažalost, biti nemoguća misija.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare