Kakvi su odnosi između navijača u Leskovcu?

smart

LESKOVAC

Za mnoge ljude širom sveta, navijanje za neki klub predstavlja način života. Strast koju mnogi koji nisu iz te priče neće nikada razumeti. Za klub se živi, prate se sve utakmice. Neretko i zapostavljaju različite vrste obaveza da bi se ispratila utakmica voljenog tima. U tih 90 minuta (koliko traje fudbalska utakmica, uzimamo za primer fudbal kao najpopularniji sport) staje sve, zaboravlja se na sve ostalo, ono što je najbitnije je da li će klub za koji se navija pobediti i da li će navijači na tribinama biti na svom nivou. Naša zemlja, kao i naš grad, nisu izuzetak.

U Leskovcu, generalno i u Srbiji, veliki je broj onih koji intenzivno prate sport i navijaju za neki od klubova, bilo da su u pitanju Partizan ili Crvena Zvezda ili neki treći klub.

U našem gradu postoje tri grupe navijača, a to su navijači Partizana, navijači Crvene Zvezde i navijači Dubočice (U navijačkom svetu poznatiji kao Grobari, Delije i Vukovi). Godinama unazad, za delovanje navijača širom Srbije vezuje se niz negativnih stvari među kojima su i česti sukobi između navijačkih grupa, bilo da su u pitanju sukobi između Delija i Grobara iz Beograda ili iz unutrašnjosti, ili sukobi između lokalnih navijačkih grupa iz nekog grada sa lokalnim Delijama ili Grobarima.

U Leskovcu su odnosi između navijačkih grupa više nego korektni, što nam potvrđuju i sami pojedini članovi njihovi. Kako i sami možemo videti, u gradu se retko kada (gotovo nikada) ne dešavaju nikakvi sukobi između lokalnih Grobara i Delija, niti između Vukova sa nekom od pomenutih grupa. Rukometne utakmice koje se igraju između Dubočice i Partizana ili Crvene Zvezde u okviru Arkus lige prolaze bez ijednog incidenta, iako se pripadnici navijačkih grupa okupljaju na dogovorenim mestima nekoliko sati pre početka utakmice.

Grafiti se, takođe, ne diraju, pa je tako grafit Grobara u naselju Lamele godinama netaknut, kao i grafit Vukova u naselju Dubočica. S obzirom da Leskovac nije veliki grad, mnogi momci iz navijačkih grupa se međusobno znaju ili su čak iz istog naselja.

Naš grad je dobar primer da i odnosi između navijačkih grupa mogu biti korektni i da utakmice mogu proći bez incidenata. Rekonstrukcija stadiona će ubrzo biti gotova, pa se nadamo da će Dubočica ugostiti i večite (pored ostalih klubova) i da će te utakmice biti pravi spektakl uz jednu pravu sportsku atmosferu.

Đorđe Stamenković

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare