Kakva je sudbina nekadašnjih radnika „Geoxa“?

VRANJE

Nakon odlaska italijanske Fabrike obuće „Geox“ iz Vranju, početkom avgusta, kada je 1.200 zaposlenih ostalo bez posla, još uvek nije rešen status svih radnika, iako je država obećala da će ih zaposliti.

U nekadašnjem pogonu ove renomirane fabrike obuće trenutno radi oko 250 radnika, s obzirom da je proizvodnju u Vranju otvorila turska firma „Teklas“ iz Vladičinog Hana. Nisu svi bivši radnici „Geoxa“, ali veći deo jeste“, izjavio je za JUGpress stručni saradnik u Privrednoj komori u Vranju Branislav Popović.

On dodaje da je posao našlo oko 700 od 1.200 radnika po mnogim lokalnim firmama u Vranju, da su radnici morali da idu na obuku i nije bilo jednostavno zaposliti ih.

„Država nije u obavezi da im nađe posao, ali je ipak uložila napor da jedan deo radnika zbrine. Neki su našli posao u svojoj struci, obućarstvu, a neki u proizvodnji nameštaja. Mislim da će u Vranju biti zaposleno 1.200 radnika u „Teklasu“, ali mora da se obezbedi oprema i to će sigurno biti rešeno. Neki radnici će u međuvremenu otići u penziju. Niko sada nije na ulici, oni primaju novčanu nadokandu preko Nacionalne službe za zapošljavanje“, tvrdi Popović.

To su nam rekli i neki od bivših radnika fabrike „Geox“. Neki se čak nadaju, da će od sledeće godine u pogonu koji je koristio ovaj proizvođač, biti otvorena i linija za izradu obuće. Da li će se to desiti, nismo uspeli da saznamo, ali je činjenica da je dosta njih još uvek bez posla, da jedva sastavljaju kraj sa krajem i da ne znaju kakva im je dalja sudbina.

Pojedini radnici sa kojima smo kontaktirali čak kažu da ih niko nije ni zvao na reazgovor i nudio posao. Mnogi su „trbuhom za kruhom“ otišli u Beograd nadajući se da tamo mogu naći neki posao.

Jedan broj radnika je išao na Sajam zapošljavanja koji je organizovala Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u Vranju. Podnosili su molbe za posao u struci, kao na primer u Hemijskoj industriji Vranje. Odgovor im još uvek nije stigao, ali se nadaju pozitivnom ishodu.
Isto onako kao što su se nadali da će predsednik Vučić ispuniti obećanje kada je rekao da će 15. septembra posetiti Vranje i razgovarati sa radnicima. To se nije desilo, iako su prošla skoro četiri meseca.

Obećanje je davala i premijerka, koja kada je boravila svojevremeno u Vranju, čak izjavila da ne zna da „Geox“ odlazi iz tog grada.

S druge strane ministarka Zorana Mihailović koja je svojevremeno boravila u Vranju izjavila:

„Bio „Geox“ ili ne bio, država i te kako već radi sa mnogim investitorima i razgovara o tome da, u eventualnoj situaciji, može da nađe zamenu i da ljudi budu zaposleni, što je najvažnije za te radnike. Imaće svoje zaposlenje, da li će se zvati „Geox“ ili neko drugi, to ćemo videti“, rekla je Mihajlović.

Šta će na kraju biti ostaje da se vidi, ali mnogi bivši radnici ove fabrike sa velikom zebnjom ulaze u novu godinu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare