Kako to rade u Nemačkoj: Sud osudio 95-ogodišnju ženu na zatvor zbog negiranja Holokausta

BERLIN

Sud u Hamburgu je osudio 95-godišnju Ursulu Haverbek na 16 meseci zatvora zbog negiranja Holokausta i masovnih ubistava u nacističkom logoru Aušvic.

Nemački sud osudio 95-ogodišnju ženu na zatvor zbog negiranja Holokausta: "Aušvic bio radni logor"

Foto: Pixabay

Haverbek, poznata u nemačkim desničarskim krugovima, 2015. je u Hamburgu osuđena na zatvorsku kaznu od devet meseci, na šta je ona uložila žalbu, a postupak je završen devet godina kasnije.

U sudnici se nalazilo oko stotinu njenih pristalica, a nakon izricanja presude, neki od njih su uzvikivali psovke i uvrede na račun države, dok su drugi demonstrativno napustili prostoriju.

Kako navodi Dojče vele, Haverbek je na suđenju sebe predstavila kao osobu koju progone zbog toga što decenijama “govori istinu”.

Vi ste doživeli ovakvu starost. Hiljade dece iz Aušvica nije“, poručila je sutkinja nakon presude.

Haverbek je 2015, u vezi sa suđenjem bivšem pripadniku SS-a Oskaru Greningu, izjavila da Aušvic nije bio logor za istrebljenje, već radni logor.  Ona je, uprkos brojnim prethodnim kaznama, u televizijskom intervjuu u emisiji “Panorama” demantovala da su ljudi masovno ubijani u Aušvicu.

Ursula Haverbek je više puta osuđivana zbog negiranja Holokausta, a već je odslužila jednu zatvorsku kaznu u trajanju od dve i po godine. (021)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare