Kako smo videli nevidljivo, prva fotografija crne rupe

NIŠ

Naučno-popularna predavanja namenjena širokoj javnosti na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu nastavljaju se u danas u 20 sati.  To je drugi po redu termin seminara od predvinjenih pet. Seminar u organizaciji odseka “Niš Young Minds Section” i  Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, ima za cilj edukaciju i obaveštavanje učenika i studenata, kao i svih zainteresovanih o aktuelnim istraživanjima vezanim za nauku, prvenstveno fiziku i tehnologiju.

 Kako smo videli nevidljivo? – Prva fotografija crne rupe, predavanje je koje će  Milan Milošević, docent na Departmanu za fiziku u Nišu održati ovog četvrtka.

“Od kada su prvi put nastale kao rezultat Ajnštajnove opšte teorije

relativnosti, crne rupe  privlače ogromnu pažnju. Česti su “gosti” kako naučnih radova tako i naučno-fanstastičnih knjiga i filmova.  Indirektna posmatranja omogućila su nam da saznamo gde se one nalaze i šta se dešava u njihovoj okolini, ali one su bile potpuno nevidljive. Ipak aprila meseca ove godine Event Horizon teleskop snimio je prvu fotografiju crne rupe. Kako smo znali da postoje i kako je nastala ova prva fotografija crne rupe saznaćete na ovom predavanju”, poručuje Milošević.

                           Predavanje  “Šta rade medicinski fizičari?” doneće niz zanimljivih odgovora na ovo pitanje sa primerima primene fizike u medicini. Predavanje će održati

Miloš Jonić, master fizičar, zaposlen u Kliničkom centru Niš, a govoriće i o tome  u kojim sve granama medicine rade fizičari, šta oni rade u medicini, a naročito u radioterapiji? Koliko su bitni fizičari u procesu lečenja? Na ovom predavanju čućete odgovore na ova i mnoga druga pitanja i saznati kakve su perspektive ove profesije u budućnosti i koliko će biti tražena.”

                         Predavanja su otvorena za sve zainteresovane i ulaz je slobodan.

                       “Izmedju redova i van okvira: Seminar za mlade i ambiciozne fizičare” je projekat odseka ‘’Niš Young Minds Section” čije finansiranje je odobrilo Evropsko društvo fizičara, EPS, i ima za cilj promociju nauke, ukazivanje na međusobnu povezanost fizike i drugih naučnih disciplina i podsticanje mladih umova na kreativnost i istraživački rad. Projekat je takođe podržan od strane Departmana za fiziku, Društva fizičara Niš i SEENET-MTP mreže.

                    ’’Niš Young Minds Section” je odsek u okviru projekta Evropskog društva fizičara ‘’EPS Young Minds’’ koji ima za cilj popularizaciju nauke i međusobnu saradnju mladih naučnika širom sveta. Oformljen je 22. jula 2019. godine od strane studenata tadašnje druge godine Osnovnih akademskih studija Departmana za fiziku u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare