Kako pomoći knjižari Stošić da na vrata ne stavi katanac

LESKOVAC

Kada u Leskovcu želite da kupite knjigu reći će vam da odete kod Stošića na Širokoj čaršiji. I tako su prezime Stošić i radnja u kojoj možete da kupite knjigu postali isto – Knjižara Stošić. Godinama je tako. Ali, njen vlasnik se boji da za ovu godinama jedinu knjižaru u Leskovcu koja živi isključivo od prodaje knjiga – ovo bude poslednja godina, ako joj ne pomognemo kupovinom knjiga. I tako, kupujući knjige njoj, ovoj omiljenoj knjižari pomognemo da ne stavi katanac na vrata.
Čuli ste, naravno, za Dragana Stošića?
Oni koji ga znaju i poznaju kažu – i da ga nema trebalo ga je izmisliti.
Ali, mi ne moramo da ga izmišljamo jer on je uvek tu – „kad se iz Široku čaršiju skrene u onoj sokačence prema Vasu Vulkanizera, knjižara je s leve strane i iznad vrata piše – KNjIŽARA STOŠIĆ.
Dragan i da oće i da neće – ne može biti bez prijatelja. Takva mu sudbina. I toj nije prijateljstvo od danas do sutra i idi mi dođi mi! Toj je prijateljstvo zašvajsovano – zauvek. Njegovi najbolji prijatelji su knjige, pisci i čitaoci koji kupuju knjige. I uvek su verni prijatelji – odani do kraja! Nikada vas neće izneveriti, popreko pogledati, niti će vam reći ružnu, preku ili prejaku reč..

Dragan Stošić ispred knjižare

Pune police prijatelja. I uvek su zajedno, uz međusobno uvažavanje i poštovanje. I uvek su tu i kad treba reći laku noć, dobro jutro, dobar dan! Ujutru otključa vrata i, zavisno od toga s kim želi toga jutra da priča o bilo čemu ili otputuje u bilo koju zemlju, Dragan Stošić ispruži ruku, uzme knjigu sa police i pričaju koliko i o čemu hoće i dokle hoće! Kad završe razgovor on vrati knjigu u raf, stavi šešir na glavu i ide da se malo proluftira po Široku čaršiju ili popije kafu… A događa se da prođe čitav radni dan, a da ne progovore ni jednu jedinu reč. I niko se ne naljuti zbog toga. Jer i ćutanje je sastavni deo prijateljstva –događa se tako čoveku – da naiđu dani kad mu nije ni dočega. I prijatelji na policama u knjižari to itekako razumeju…
Sa tim istim prijateljima – knjigama, piscima i čitaocima koji dolaze u njegovu knjižaru da kupe knjige – selio se više puta. Jer Dragan Stošić nema svoj, kako kažu – dućan za prodaju knjiga. On ima samo ljubav za knjigu i knjige prodaje u radnji koju je uzeo – pod kiriju! Kaže da je do sada bio podstanar nekoliko puta. Najduže je bio kirajdžija u zgradi Leskovačkog kulturnog centra i tu je bio poznat kao – Kafe knjižara Stošić. Tu je priređivao književne večeri, ustanovio i dodeljivao nagradu za humor, tu su dolazili da se druže pisci, recitatori, slikari, muzičari .. sve ono što zovemo – kultura grada.
A onda je i odatle morao da se iseli – dobio je otkaz jer više nije mogao da plaća veliku kiriju.. Našao je i preselio se u manji lokal, ali neuslovan, pa je vrlo brzo po uselenju ponovo ispraznio rafove, knjige stavio – koliko je mogao pod miške, a najviše u kartonske kutije i put pod noge uselio se u – novo dućanče. Ovoga puta na sam ćoš preko put nekadašnjeg Kondira, odnosno prodavnice Lili i Šop Đokićeve kuće..
I sad je tu. Kao podstanar. A dokle – ,,će vidimo i će se čuje!’’. I tako smo, prateći put knjiga, došli do toga da ovoj knjižari sa najdužim stažom od svih knjižara u gradu samo ljubitelji knjige mogu da joj pomognu – da dođu i kupe knjige…

Sava Dimitrijević

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Izdavač
Izdavač
2 godine pre

Ko bolje poznaje Stošiće….Kako došlo…tako prošlo…!

neprilagodjeni ste
neprilagodjeni ste
2 godine pre

Sve se inoviralo, tehnološki je drugačije. Knjiga je zakon. A možda da se inovira ponuda. Nee, nisam mislio da izbacite Dostojevskog a prodajete Leu Kiš. Nego sklopite atraktivna kolica, brendirana, starinska , da se guraju, na veeelikim točkovima, sa oglasnim tablama, sa trubicama, da skreću pažnju i voze se do kafića, do ABC, do Sanjelija, svuda gde ima poseetilaca. Zapamtite AKO NEĆE MUHAMED BREGU, MORAĆE BREG MUHAMEDU. Davno je trebalo prodavati na 100 drugih načina, odvoziti knjige u hodnike osnovnih i srednjih škola sa primerenom ponudom za uzraste, u foajee pozorišnih institucija i ustanova kulture, hodnicima bolnice, dečjem odeljenju, na stomatologiji, dispanzerima. Knjiga mora da dođe na noge čitaocu, jer današnji čitaoci nemaju vremena, brže žive, sve je skuplje, pa para i nema baš za knjige, ali ako mi je ispred očiju, neodoljivu ću je kupiti. Mislite o ovome. Voleti knjige i trgovati njima su dva pojma. Postoje udarni dani kad narod trguje, pa tad treba zauzeti busiju ispred marketa gde narod dolazi. U svim većim gradovima, knjige su na šetalištima. Baš da neko nadj vreme, novac, da zapuca u knjižaru Stošić, moguće je, ali je i retkost.Poslušajte. To naravno traži investiranje u distribuciju knjiga, platu za još nekog, kome će davati procenat na fiksni deo.

Beletristika uzvraća udarac
Beletristika uzvraća udarac
2 godine pre

Draganu su kamen oko vrata stavili kad su dozvolili prosvetarima da samostalno pregovaraju o udžbenicima koje će koristiti u nastavi. Tako se sada udžbenici razlikuju čako od odelenja do odelenja, a kamoli od škole do škole. Stošić, ruku na srce, nije mogao da isprati ovakvu situaciju, i od glavnog snabdevača udžbenicima i lektirom skoro svih škola u regionu, spao je na beletristiku koju su preuzeli drugi distributeri, pa čak imamo i internet prodavnice gde možete pročitati odlomak, kritike, preporuke… Drugim rečima, jagma za profitom pojela je merak…Ima nešto i u njegovom drugarskom stavu prema raznim skribomaničnim bonvivanima i karakondžulama kojima bez marže ustupa svoj prostor i vreme, a zauzvrat dobija samo tapšanje po ramenu. Međutim, znajući ga, on će se već snaći…