Kako pobediti zavisnost od kocke?

BEOGRAD


Tribina ,,Kako pobediti zavisnost od kocke?“, na kojoj su govorili specijalista psihijatrije dr Olivera Sbutega Filipović i specijalni pedagog dr Pavle Đukić, održana je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Dr Olivera Sbutega Filipović govorila je o kockanju kao specifičnom vidu zavisnosti koji odlikuju gubitak kontrole, zapadanje u dugove, ali i psihičke posledice. Ona je istakla da je u našem društvu odnos prema kockanju liberalan i da se retko razume da je reč o bolesti zavisnosti. ,,Na razvitak zavisnosti najviše utiču genetske predispozicija, faktor sredine i adiktivna sposobnost same supstance. Sa druge strane, lečenje obuhvata uklanjanje faktora rizika – u ovom slučaju novca, kontrolisanje kretanja i presecanje kontakata sa ostalim zavisnicima“, objasnila je dr Sbutega Filipović.

Dr Pavle Đukić predočio je da se u zavisnost ne ulazi namerno, već iz radoznalosti ili zbog neshvatanja opasnosti. On je napomenuo da se vremenom životni stil oblikuje prema potrebama zavisnosti i da upravo zbog toga lečenje traje ceo život. „Svaki u čovek u glavi ima jedan zupčanik za stimuluse zavisnosti poput cigareta, narkotika, alkohola, pa tako i kocke. Svaki put kada taj zupčanik napravi ceo krug nastaje zavisnost, a problem je u tome što ne postoji mogućnost da se on vrati unazad“, zaključio je dr Đukić.

Moderatorka tribine bila je studentkinja Milica Levajac sa Fakulteta političkih nauka.

Tribina je održana u organizaciji studentske organizacije Timska inicijativa mladih, objavljeno je na sajtu FPN.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare