Kako leskovački Zavod za javno zdravlje kontroliše vazduh ili što zelenije to plavlje

LESKOVAC

“Zavod za javno zdravlje Leskovac, kao ovlašćena laboratorija, ima rešenje Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine br. 353-01-00343/2017-17 od 24.02. 2017. god. da može vršiti kontrolu kvaliteta vazduha u životnoj sredini jer ispunjava uslove propisane čl. 60 stav 1. Zakona o zaštiti vazduha (Sl. glasnik RS br. 36/09 i 10/13) i čl. 2, 3, 4. i 5. Pravilnika o uslovima za izdavanje dozvole za merenje kvaliteta vazduha i dozvole za merenje emisije iz stacionarnih izvora zagađivanja (Sl. glasnik RS br. 1/12).
Zavod za javno zdravlje Leskovac kao ovlašćena laboratorija ispunjava zahteve standarda SRPS ISO/IEC 17025. Merenja kvaliteta vazduha vrši se uskladu sa propisanom metodologijom o čemu se vodi laboratorijska dokumentacija, a provere rada laboratorija vrši Akreditaciono telo Srbije svake godine.
Zavod za javno zdravlje Leskovac vrši kontrolu kvaliteta vazduha i meri koncentracije sumpordioksida, čađi i azotdioksida u 24-satnim uzorcima i ukupne taložne materije sa analizom teških metala (Cd, Pb i Zn) u mesečnom uzorku u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha (Sl. glasnik RS br. 36/2009), Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha (Sl. glasnik RS br. 11/10) i Uredbom o izmenama i dopunama Uredbe o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha (Sl. glasnik br. 75/2010).
Zavod za javno zdravlje Leskovac, svake godine potpisuje Ugovor o pružanju usluga kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada Leskovca (Tehnološki fakultet) sa Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije i u skladu sa tim u obavezi je da dostavlja mesečne i godišnje izveštaje Ministarstvu životne sredine i Agenciji za zaštitu životne sredine”, saopštio je danas Zavod za javno zdravlje Leskovac.

Prema rezultatima koje objavljuje ovaj Zavod vazduh u Leskovcu nije nikad bio zelenijie, što znači čistiji, što je prosto neverovano jer se ljudi nedeljama žale da im je oprani veš koji rašire na terase, posle sušenja prljav, da smrdi na smog i na čadj.

O tome je govorio na poslednjoj sednici Skupštine grada Leskovca i odbornik opozicione grupe “Za Leskovac zajedno” Nenad Zdravković koji je postavio i pitanje kako je to moguće kada , u medjuvremenu, leskovačka “Toplana” nije postavljala nikakve filtere a svih ranijih godina vazduh u Leskovcu, na mernim mestima kod Medicinske škole i Tehnološkog fakulteta , imao je danima najviši nivo zagadjenosti.

Ova pojava nije objašnjena ni u saopštenju ZZJZ u kome se samo nabraja pravni okvir za njihovu aktivnost.

Zanimljivo je i da se baš od dana kada je održana ta sednica Skupštine grada na sajtu ZZJZ pojavljuju rezultati za merenje kvaliteta vazduha samo na jednom mestu, kod Tehnološkog fakulteta ali ne više i kod JKP Vodovod, Medicinske škole i Dečjeg vrtića Kolibri , kako je bilo samo dan ranije ali i duži vremenski period unazad.


            
Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
fuj
fuj
4 godine pre

Ma suvisno je kontrolisati, mozda za one koji imaju ostecen vid…A ti koji su kao odgovorni a govore da je vazduh nikada cistiji njih pod hitno smestiti u neku ustanovu za mentalno zdravlje, samo se bojim da nece biti dovoljno mesta za sve

Miki
Miki
4 godine pre

Izgleda da je došlo do promene kadrova u ZZJZ. “Naši” rade kako treba. Neće da brukaju vlast. Zato gradonačelnik za govornicom skupštine hvali i pominje po imenu ženu koja rukovodi ovom ustanovom.
A koliko je vazduh zagađen u Leskovcu znaju i vrapci. Pobegli su iz grada. Blago njima.

cirkus zavod
cirkus zavod
4 godine pre
Odgovori  Miki

Sem analiza,Zavod nista ne preduzima. Jer od analiza uzima pare, pa od toga primaju plate, a gradjanima mucak korist od toga. Gradonacelnik je specifican za kadrove, kod zena ima drugaciji kriterijum i nije vezan za strucnost, a kod muskaraca je vazno klimanje. Sta preduzimate, alo bre, kad gradjane truju kako to sprecavate? Sednete u dzip dzip sa licnog sofera od kog se ne odvajate 24 casa i vrapci na grani znaju. Ili placate te liftinge, i silikone za usta, sram vas bre bilo.