Kako je protekla javna rasprava o Predlogu budžeta za 2022. godinu u Vranju

VRANJE

Za razliku od prethodnih godina kada su se učesnici javne rasprave o Predlogu budžeta grada Vranja mogli nabrojati na prste jedne ruke, sada je bilo nešto drugačije. Građani su valjda shvatili da svojim primedbama i predlozima mogu da učestvuju u kreiranju ovog važnog dokumenta, koji je od velikog značaja za funkcionisanje lokalne samouprave.

U Velikoj sali Skupštine grada okupio se znatan broj onih koji su hteli da čuju šta to bužet za narednu godinu predviđa i o tome je govorio gradski većnik zadužen za budžet i finansije Bojan Kostić.

„Sada putem javne rasprave obrazlažemo budžet i na taj način dajemo mogućnost ljudima da se informišu o tome na koji način rukovodstvo grada troši sredstva, ali i pružamo mogućnost da na osnovu njihovog mišljenja, predloga i komentara, taj Nacrt korigujemo i prilagodimo da bude još bolji i u interesu celokupne lokalne zajednice“, kaže većnik.

Kostić je dodao da je ukupan budžet planiran u iznosu od 2,95 milijarde dinara.

„Za kapitalne investicije planirano je 470 miliona dinara. Neki od kapitalnih projekata su izgradnja vrtića u naselju Raška, realizacija projekta „Čista Srbija“ vrednosti 70 miliona evra kojim je predviđena izgradnja fekalne kanalizacije u dužini od 140 kilometara u gradskim i ruralnim područjima na teritoriji grada Vranja, kao i rekonstrukcija celokupne javne rasvete na teritoriji grada Vranja“, kaže Kostić.

Zamenica gradonačelnika Vranja Zorica Jović je novinarima izjavila da je Predlog budžeta grada za 2022. godinu, realan, jer su rashodi približno jednaki prihodima.

Kako je istakla prilikom kreiranja budžeta vodilo se računa da budu obuhvaćene sve oblasti i svi resori.

„Moram da istaknem da je predlog budžeta za 2022. godinu veći u odnosu na budžet za 2021. za nekih 300 miliona dinara, dok je u odnosu na 2016. godinu, kada je ovo rukovodstvo preuzelo vlast, budžet veći za oko 500 miliona dinara. Pored realnih priliva koji se redovno ostvaruju u budžetu, vrlo je bitna podrška koju lokalna samouprava ima od strane Republike. U 2022. godini radiće se u skladu sa prilivom sredstava u budžetu i rukovodstvo grada trudiće se da izvršenje budžeta približno bude planiranom budžetu“, rekla je zamenica gradonačelnika.

Građane je najviše zanimalo ulaganje u infrastrukturu, pre svega asfaltiranje i rekonstrukcija gradskih i seoskih puteva, kao i izgradnja vodovodne i fekalne kanalizacione mreže.

Problem koji po mišljenju građana mora biti sagledan je i uređenje korita gradske reke kod Bujkovskog mosta, što je svakako velika investicija.

Istaknut je i problem obezbeđenja lokacije i izgradnje zgrade Mesne zajednice Ribince.

Javna rasprava je zakonska obaveza lokalne samouprave i ovo je bila prava da se razmene mišljenja sa građanima i čuju njihove sugestije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare