Kako je protekla javna rasprava o nacrtu Odluke o obrazovanju mesnih zajednica

LESKOVAC

U toku sastanaka, koji su organizovani sa građanima, nije bilo nekih posebnih primedbi na Nacrt Odluke o obrazovanju mesnih zajednica, sem oko rešavanja naziva ulica, rekao je za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress Milan Popović, šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove.

Javna rasprava je organizovana od 16. maja do 6. juna ove godine u Brestovcu, Pečenjevcu, Grdelici i Vučju a završna je bila u Leskovcu.

“Mi smo u Nacrtu nove odluke obuhvatili adresni registar koje je radilo Odeljenje za komunalno- stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu u saradnji sa resornim ministarstvom i Katastrom, bilo je primedbi oko korekcija ili rešavanja nekih tehničkih grešaka, gde je ili izostavljen naziv ulice ili je stavljen pogrešan naziv ulice”, objašnjava Popović koji kaže da “suštinskih primedbi nije bilo2.

Kaže i da su građani imali prilike da na otvoren način, tokom javne rasprave, utiču na donošenje vrlo važne odluke za funkcionisanje 139 mesnih zajednica koliko ih ima Grad Leskovac.

“Mi nismo smanjivali broj koji je bio u starom rešenju. Bilo je primedbi i sugestija oko načina izbora Saveta mesnih zajednica, a komisija je pojasnila zašto je to tako, bilo je pitanja oko usvajanja finansijskih planova mesnih zajednica, to je takođe pojašnjeno jer je to definisano zakonom i nekim našim internim aktima, tako da nije bilo nekih posebnih i krupnih stvari koje bi dovele do toga da se nešto menja u Nacrtu. Sada čekamo da stigne neka eventualna sugestija preko pošte, nakon toga će se utvrditi predlog odluke koji ide dalje na razmatranje i usvajanje od strane Gradskog veća i Skupštine Grada Leskovca. U postupku skupštinske procedure će odborničke grupe i sami odbornici moći da utiču na taj tekst kroz amandmane i njihove predloge oko vršenja nekih izmena”, rekao je Popović.

Gradsko veće grada Leskovca je donelo odluku o pokretanju Jjvne rasprave o Nacrtu Odluke o obrazovanju mesnih zajednica na teritoriji grada Leskovca.

Popović kaže da se radi o potpuno novom tekstu odluke u odnosu na staro rešenje koje je upodobljeno sa zakonskim rešenjima iz Zakona o lokalnoj samoupravi, nekim paketom budžetskih zakona i paketom izbornih zakona koji je nedavno usvojila Narodna skupština.

Dodao je da je u toku javne rasprave “na krajnje javan i transparentan način omogućeno da se svi relevantni činioci, a to su pre svega građani, zatim predsednici saveta mesnih zajednica, njihovi zamenici, sekretari i članovi, kao i svako zainteresovan, uključe u javnu raspravu i iskažu sve primedbe i sugestije koje imaju na predloženi Nacrt koji je izradila Gradska uprava u saradnji sa stručnim organima i licima koja se dugi niz godina bave poslovima mesnih zajednica”.

Mi smo imali i otvorene razgovore sa građanima u Brestovcu, Pečenjevcu, Grdelici i Vučju, a završna debata i otvoreni sastanak je bio 3. juna u sali skupštini grada, gde su građani, iako su mogli i mejlom iil preko pošte da iskažu svoje primedbe i sugestije, mogli i direktno da kažu šta misle o nacrtu odluke”, objasnio je on.

Na pitanje ko je učestvovao u procesu konsulktacija i da li je bilo još nekog sem stručnih službi, kažće da je Nacrt radila stručna služba Gradske uprave, Odeljenje za opštu upravu i zajedničke poslove, sekretari mesnih zajednica koji godinama rade taj posao, i sami predsednici i članovi saveta koji su tu u četvorogodišnjem mandatu.

“Oni su zajedno sa nama primenjivali i prethodnu odluku, a učestvovali su i u izradi adresnog registra u popisu ulica u svim novinama koje su unešene u nacrt odluke”, rekao je Popović za JUGpress.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
DSS
DSS
1 godina pre

Meskovo desno ….iz DSS presao u SNS taj cuti i radi ono sto mu se kaze gleda svoje d…da uvali i uspeo je

Trša
Trša
1 godina pre
Odgovori  DSS

Jednom simpatičan mladic.