Kako je korona uticala na rad lokalnih medija

LESKOVAC-SREMSKA MITROVICA-KRUŠEVAC-KRAGUJEVAC-KNJAŽEVAC

Koliko je problema izazvala korona i sve mere oko nje u radu lokalnih medija, pital;i smo predstavnike medija iz Sremske Mitrovice, Kruševca, Kragujevca i Knjaževca

Dragan Đorđević iz Sremskih novina kaže da je korona izazvala ogromne probleme, pogotovu na početku, u prvih godinu dana.

“To je nešto sa čim se do sada nismo susreli, i to ne samo novinske organizacije i novinske kuće, nego i generalno naše društvo. Imali smo mnogo problema, bilo je blokirano kretanje, trebale su posebne dozvole. U nekim sredinama nije bilo dovoljno sluha, pa novinari čak nisu ni mogli da dobiju te dozvole, niste mogli doći do informacija jer je bilo zabranjeno da se na lokalu daju neke opšte informacije o broju obolelih, itd”, objašnjava Đorđević.

Kaže da je “mnogo vremena proteklo dok se to konsolidovalo da bi mogli da dođemo do neophodnih i potrebnih informacija. Već sam rekao da se u takvim situacijama ljudi okreću lokalnim medijima i oni tada dolaze do punog izražaja i pokazuju svoju bitnost i važnost. Nadam se da nam je ovo za nauk i da se u nekim budućim kriznim situacijama neće ponavljati ovakve greške”, rekao je Đorđević.

Nada Budimović iz Kruševca kaže da je korona uticala na lokalne medije “jako mnogo, kao i na sve medije”.

“Dodatno je uticala i na to što su lokalni mediji mahom siromašni i jako teško opstaju, a u vreme korone je to bilo dodatno otežano”, ukazala je Budimović.

” Pomenula bih i treći nivo, a to je nemogućnost dobijanja informacije. Mi smo kao lokalni medij pokušavali da, u momentu kada su bila centralizovane informacije, šaljemo pitanja Kriznom štabu i nikada nismo dobili ni jedan odgovor. Mi smo bili stostruko angažovaniji kako bi stigli do informacije važne za naše građane, a u stvari smo mi bili mesto gde su građani trebali da dobiju najvažnije informacije. Sve što će se dešavati u njihovoj sredini vezano za protivepidemijske mere i zdravlje, za rad zdravstvenih institucija, sve je to trebalo da bude u rukama lokalnih medija, a ništa nije bilo”, dodaje Budimović.

LOKALNI MEDIJI SE BRZO PRILAGODILI

” Na moje veliko čuđenje i zadovoljstvo vrlo brzo su se pojedini mediji prilagodili novonastalim situacijama”,kaže Snežana Milošević iz Lokal presa.

” Očekivanja na samom početku su bila daleko tmurnija, koliko će opstati lokalni mediji u takvim uslovima… Mi smo u tom trenutku radili jedan pilot projekat i na sred tog projekta nam se dogodio kovid i prosto je biklo neverovatno kada su svi mislili da će to sve stati, bukvalno je ekplodirao. Rezultati tog projekta, usmerenost na interneet, onlajn, saradnju sa građanima na neke druge načine doprineli su da su se lokalni mediji mnogo brže prilagili čitavoj toj situaciji. Smatram i da je asocijacija tu imala znatnog udela i bila dobar podstrek i velika popdrša našim članicama u njihovom prilagođavanju na taj period”, obrazložila je ona.

Zvonko Damjanović iz Knjaževačkih novina kaže da je ” Korona sve vratila neki korak nazad, ali je s druge strane ubrzala i digitalizovala aktivnosti i rad lokalnih medija”.

” Mnogi su koronu iskoristili da urade tranziciju na svoje digitalne i nove platforme i da se na novi i moderniji način obrate svojoj publici”, dodao je Damjanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare