Kako je blokiran račun Medicinske škole i kako to utiče na račun budžeta grada

LESKOVAC

Odbornica liste “Živeti slobodno” u Skupštini grada Leskovca Jelena Spirić postavila je danas pitanje odgovornosti za dugogodišnju blokadu računa Medicinske škole za koju je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović nedavno rekao da je izazvala nemogućnost dotoka transfernih sredstava iz budžeta Republike u gradski budžet i to naveo kao razlog za rebalans.

Spirić je rekla da vlast mora da objasni kako su dozvolili da ovaj dug toliko godina i dodala da ej on napravljen u vreme kad je Goran Cvetanović bio predsednik Skupštine opštine.

Ona je rekla i da su radovi u Medicinskoj školi rađeni bez saglasnosti Ministarstva prosvete.

Nenad Zdravković , odbornik Grupe građana “Za Leskovac ZAJEDNO” je rekao da račun škole nije bio blokiran 2015. godine i pitao kako škola može da radi sa bloikiranim račiuniom. On je izneo tvrdnju da se , umetso zvaničnog, blokiranog računa, koristi raćun za učenički dinar.

„Firma koje je izvodila radove je „Novogradnja“ odgovorno lice Dragan Ranđelović sa kojim ste i sada u dobrim odnosima, kao i SZR „Kruška“ čiji je vlasnik bio tast tadašnjeg šefa odborničke grupe SRS. Znači sve isto, uvek su tu firme bliske vama“ , rekao je Zdravković.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao da je on, u vreme kada su izvođeni radovi, bio predsednik Skupštine opštine a da je tada gradonačelnik bio Gojko Veličković, sada odbornik Jedinstvene Srbije, koga je pozvao da objasni slučaj.

“Želim da govorim samo radi istine, lokalna samouprava nema nikakave veze sa dugom od 191 milion dinara koji danas postoji zbog Medicinske škole” , rekao je Veličković.

On je rekao da je Medicinska škola izgorela 2005. godine a da je nova izgrađena u rekordnom roku, od oko četiri meseca nakon što je on, kako je naveo, ” lično razgovarao sa tadašnjim ministrom prosvete.

„Pošto lokalna smaouprava nije mogla bez Repubike da radi ovakve poslove dogovoreno je da Ministarstvo finansira radove sa 80 posto, a lokalna samouprava sa 20 posto i lokalna samouprava je svoje obaveze izmirla. Ministarstvo nije. Neko je iz ministarstva stavio rampu smatrajući da ta obaveza ne treba da se plati“ , rekao je Veličković.

„Ja sam čuo priče, ali ne volim insinuacije, da je izvođač bio uslovljen načinom plaćanja i da nije hteo da se pridržava ponuđene priče i da je zato došlo do zastoja u plaćanju iz republičke kase. Oni su tužili državu i dobili na sudu. Svako vraćanje na tu priču je osuda predhodne vlasti.Ulazite u dugove iz 2005. godine koji su dugovi države. Ova lokalna samouprava nema ništa sa tim“, dodao je Veličković koji je rekao i da su sada kamate veće od osnovnog duga.

Veličković tvrdi da je tada trpeo , posle izbora za gradonačelnika na neposrednim izborima , torturu.

„Bio sam pod ogromnim pritiskom Demokratske stranke, saslušavan sam 11 puta, pretilo mi se hapšenjem“ , rekao je Veličković. (kraj) LJS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare