Kako do povoljnih sredstava za mala i srednja preduzeća

LESKOVAC

‘Kako do povoljnih i bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća”, naziv je radionice, koju je danas, u Regionalnoj privrednoj komori Leskovac, organizovala konsultantska kuća WM Equity Partners iz Beograda.  Zbog manjka u kadrovima i svakodnevnih poslovnih obaveza, ona nisu u stanju da redovno prate konkurse i javne pozive, pa su tribine poput ove, prava prilika da na jednom mestu dobiju sve potrebne informacije.

Srpsku ekonomiku čini preko 1o hiljada aktivnih malih i srednjih preduzeća, koja zapošljavaju preko 5oo hiljada radnika. U 2016. godini, ona su imala učešće od 48,9% u privredi  mereno brojem zaposlenih i 46,7% mereno poslovnim prihodima.

Ona, po prvi put, predstavljaju generator poslovnih prihoda u Srbiji i po tom osnovu, prevazilaze velika preduzeća.

Mala i srednja preduzeća su kičma naše ekonomije, tvrdi Vladimir Pavlović, iz konsultantske kuće WM Equity Partners, organizatora današnje radionice, koja je okupila predstavnike pedesetak malih i srednjih preduzeća iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga, dodajući da, uprkos napred iznetim činjenicama, ona ne koriste u dovoljnoj meri izvore finansiranja, koja su im na raspolaganju:

” Mala i srednja preduzeća imaju nekoliko problema. Ključni su: pristup novim tržištima, pristup novim tehnologijama i pristup izvorima finansiranja. Mi smo ovde da im pružimo sve potrebne informacije ne samo o dostupnim izvorima finansiranja, već i da ih posavetujemo o tome koje bi izvore trebalo da koriste u kojoj fazi razvoja i kako da ih kombinuju. Tačno je da živimo u savremenom svetu gde se do informacija dolazi relativno lako, ali problem nastaje tek posle toga. Kada se odredjena informacija primi, potrebno je izvršiti odgovarajuću pripremu da bi se za pojedine izvore finansiranja apliciralo. Najjednostavnija medju procedurama je konkurisanje za kredit kod poslovnih banaka, a apliciranje za bespovratna sredstva i subvencije predstavlja ozbiljan posao, koji često zahteva angažovanje eksternih konsultanata.Mala i srednja preduzeća su najčešće zauzeta dnevnim operativnim poslovanjem i u nedostatku vremena, a često i adekvatnih kadrova koji bi se time bavili, oni propuštaju konkurse i javne pozive.

Pavlović smatra da mala i srednja preduzeća ni blizu ne koriste sredstva koja im se nude, a u prilog toj tvrdnji govore i rezultati jedne ankete s kraja prošle godine, koju je sproveo USAID:

” Po pitanju dokapitalizacije i vlasničkog kapitala, samo 8% ispitanika se izjasnilo da bi razmotrilo i taj način finansiranja da poveća svoj ulog u preduzeću. Uglavnom su upoznati sa bankarskim kreditima i njih najviše koriste, a zbog toga što se do bespovratnih sredstava teže dolazi, mnogo se slabije aplicira za ovu vrstu novčane podrške. Nama je cilj da ih na ovakvim radionicama upoznamo sa mogućnostima, ali smo svesni da se na jednodnevnim tribinama ne može plasirati sve. Posle serije radionica, selektovaćemo odredjen broj kompanija, za koje ćemo organizovati trodnevne treninge, gde ćemo mnogo detaljnije pričati o svim izvorima finansiranja i raditi konkretnu pripremu za apliciranje.

Niz jednodnevnih savetovanja, organizatori će iskoristiti i da dobiju glas privrednika za osnivanje novog investicionog fonda za podršku malim i srednjim preduzećima. Pavlović je pozvao učesnike i da se uključe u nagradnu igru za izbor imena te finansijske organizacije. Najbolji predlog biće nagradjen sa 1.000 evra.

1
Ostavite komentar

avatar
1 Tema komentara
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Najvise reakcija na komentar
Najvaznija tema
1 Autor komentara
Radomir Toskovic Skorasni komentari autora
  Prati  
Najnoviji Najstariji Najviše glasova
Obavesti me o
Radomir Toskovic
Gost
Radomir Toskovic

Postovane Dame/Gospodo,

Ja zivim u selu Srpski Miletic,opstina Odzaci,Vojvodina.Veliki mi je problem na koji nacin naci sredstva (oko 10000 evra) da bih u svome selu mogao renovirati postojecu Kuglanu sa 2 staze,koja nije u upotrebi a sigurno 10 godina.A zatim osnovati kuglaski Klub u selu a i u isto vrijeme i mogucnost osnivanja Kuglaskih Klubova u cijeloj opstini Odzaci ,posto nemamo ni jedne kuglane da je u funkciji.A opstina Odzaci broji tu oko 35000 stanovnika sa svim svojim selima.U sklopu te Kuglane imamo i malu kafanicu koju bih volio napraviti kao Kafe Poslasticarnicu,posto u selu nemamo Poslasticarnice . Mozete li pomoci na neki nacin .
Unaprijed hvala i svako dobro,

Radomir Toskovic,
Srpski Miletic