Kakav je rod a kakve su cene višanja, malina i kajsija

LESKOVAC

Dalibor Cvetanović, direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Leskovcu, rekao je da kada se govori o ovogodišnjem rodu višnje ne može se biti zadovoljno .

„Samim tim ne možemo biti zadovoljni ni kvalittetom, kao ni cenom, koja se ove godine u početku kretala 30 dinara za drugu i 60 za prvu klasu. Taj otkup je trajao nekih deset dana, kada su hladnjačari prestali da otkupljuju višnju. Inače, proizvodna cena višnje se kreće oko 40 dinara, gde spada cena od 18-20 dinara koja se plaća beračima, zatom repromaterijal, veštačko đubrivo i zaštita”, objasnio je on.

” Proizvođači nisu bili zadovoljni otkupnom cenom, ali su ipak predavali svoje proizvode hladnjačama, a po prestanku otkupa su prestali da beru svoje zasade i većina te višnje je ostala na stablima”, dodao je Cvetanović . “Kod maline je situacija nešto bolja, početna otkupna cena je bila 120 dinara, a danas imamo informaciju da je većina hladnjača na teritoriji Leskovca ima cenu od 160 dinara. Proizvodna cena maline je oko 80-100 dinara po kilogramu pa ovde proizvođači mogu biti zadovoljni. Prinosi kod maline nisu na zadovoljavajućem nivou, što je rezultiralo pre svega niskom prošlogodišnjom otkupnom cenom, zbog čega neki proizvođači nakon berbe nisu primenili pune agrotehničke mere, i to je rezultiralo umanjenjem prinosa i kvalitetom maline”, objašnjava.

” Za sada je otkupna cena kajsija kod hladnjačara 40-50 dinara, čime su proizvođači delimično zadovoljni. Svedoci smo da retko imamo ovako dobar prinos kao ove godine, jer nismo imali rane prolećne mrazeve. Proizvođači kajsije obično budu zadovoljni rodom jednom u četiri godine. Očekujemo da počne berba šljive i tu će proizvođači biti zadovoljni prinosom i kvalitetom. Tu nemamo problem ako je hladnjačari ne otkupljuju, jer je onda proizvođači prerađuju u rakiju, pa to plasiraju na tržište”, rekao je Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare