Kada je dodirnuo Časni krst mladi Ilija je ostvario svoj dečački san

NIŠ

Ostvario sam svoj dečački san, bila je prva misao u glavi devetnaestogodišnjeg Ilije Kocića kada je dotakao Časni krst za koji je na Bogojavljanje plivao na čairskom bazenu. Nije mu smetala ni hladna voda, ni to što se za isti cilj bori još njih devetnaestoro prijavljenih kandidata, ni to što je najmlađi među njima. Vodila ga je ka Časnom krstu samo misao o duhovnoti i sabornosti. O pobedama razmišlja na takmičenjima u klubu . Tu je važno ko je prvi, a kada se radi o Časnom krstu vera je najvažnija.                        

„Oduvek sam želeo da plivam za Časni krst. Nekako mi je to bio san iz detinjstva. Podstaklo me je i to što su neki članovi mog kluba već plivali za Bogojavljenski krst. Želeo sam kao dečak da budem kao oni i evo sada mi se taj san ostvario. Opet, Časni krst u mojim rukama nije samo moj uspeh već i uspeh moje porodice i svih, meni dragih ljudi. Dodatna motivacija da dam sve od sebe bilo je i to što sam želeo da osvetlam obraz svog kluba. Jer ako je to plivački klub, valja da neko od članova pliva i ovom prilikom“, kaže Ilija.

                         Ilija je, inače, student prve godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu i rođeni je Nišlija. Za  plivanje za Bogojavljenski krst prijavio se svestan svega što ga očekuje, ali nije sebi dozvolio da ga bilo šta u tome omete. Dodatna podrška je bila njegova porodica kao i drugovi iz Plivačkog kluba „Sveti Nikola“ u kome Ilija pliva od svoje četvrte godine. Priznaje da mama nije znala da će plivati po hladnom vremenu i u hladnoj vodi jer bi se brinula. Ali sada kada je uspeo da ostvari svoj san, dodaje Ilija, ona će, veruje, biti najponosnija.

                        „U porodici su svi jako ponosni na mene. Verujem da je tako i u klubu, a bez sumnje se onim što sam uradio ponose i moji prijatelji.Mada je želja u meni da stignem prvi do Časnog krsta bila velika, nisam verovao da ću i uspeti u tome do onog trenutka kada sam skočio u vodu“, dodaje Ilija.

                       Kaže da se nije nešto posebno ni pripremao za plivanje za Časni krst.

                      „Fizičkih priprema nije bilo jer sam već u kondiciji pošto treniram plivanje od svoje četvrte godine. Morao sam samo psihički da se pripremim, ali mi je olakšanje bilo to što sam imao jaku motivaciju i jasan cilj. Morao sam u svojoj glavi da savladam samo jednu prepreku, trenutak kada uskačem u hladnu vodu. Bilo je izuzetno hladno, ali pošto mi sve ovo mnogo znači hladna voda je bila najmanji problem“, kaže Ilija.

                      Za onog ko prvi stigne do krsta, pre nego doplivaju ostali, veruje se da će ga pratiti sreća tokom cele godine. Ilija je prvi podigao krst iz vode, na redu su ispiti i takmičenja u plivanju, pa biće sreće veruje on, ali se ozbiljno priprema i za ocene u indeksu i za medalje na takmičenjima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare