Ekološki ustanak: Mi Vučiću ne verujemo ništa, odluka Vlade koja je saterana u ćošak

BEOGRAD

Čestitamo svim građanima Srbije, a duboki naklon za sve hrabre i istrajne građane koji su bili na blokadama. Pokazali smo solidarnost sa najugroženijim građanima iz Gornjih Nedeljica, saopštio je Ekološki ustanak.

“Još jedan zahtev građana sa blokada je ispunjen! Ovo je odluka Vlade koja je saterana u ćošak.

Na samom smo kraju vezano za sagu Rio Tinto. Za to su zaslužni jedino složni i odlučni građani na blokadama, niko drugi. Sve će da ispune samo kad vide da smo zajedno i da ne odustajemo. Na istorijskom sastanku u Gornjem Milanovcu, sastale su se bezmalo sve ekološke organizacije, oko 30tak udruženja je uspelo da dođe po snegu i napravili smo zajednički plan odbrane od Rio Tinta i drugih trovača. A to je košmar za Vučića.

Glavno je pitanje šta dalje?

Osnovni preduslov je da mi Vučiću ne verujemo ništa, zato smo uz pomoć vrhunskog pravno-ekspertskog tima, u kome su istaknuti profesori i ekološki stručnjaci, napravili smo plan i posložili ciljeve: kratkoročne, srednjeročne i dugoročne. Kratkoročni su upravo ukidanje ove uredbe Vlade, ali moraju se pokazati svi sporazumi na sto! Da ne bi posle iskočio neki ugovor a onda građani plaćali proviziju koju je neko od Rio Tinta stavio u svoj džep.

Tada bi blokade verovatno stale, ali daleko od toga da je gotovo.  Moraju se pečatirati bušotine, rešiti problem bora u podzemnim vodama, nadomestiti šteta poljoprivrednicima.

Sledeći koraj je vraćanje nelegalnog Prostornog plana Srbije (koji će Vlada uskoro poslati skupštini na usvajanje) na ponovno pisanje i razmatranje, ali ovog puta zajedno sa stručnjacima i građanima, a ne samo po diktatu multinacionalnih kompranija.

 Jer po tom PP je pored ovog u Jadru, još 40 rudnika i 6 termo elektrana. Ako prođe ovaj plan Srbija bi bespovratno poslatala rudarska kolonija, zatrovane zemlje i bolesnih ljudi. Mi smo već prvi u Evropi po broju dece obolele od ancera.

Dugoročni plan je promena zakona o rudarsko-geološkim istraživanjima, i pisanja novih zakona – moratorijuma i sl, ali to mora jako precizno da se uradi, i ozbiljna stručna grupa da se sastavi, u skupštini koja sluša struku i građane – a nikako ovako preko nekakve brzopotezne inicijative. Takođe, treba razmotriti i ideju da se ugrožena područja trajno zaštite, da postanu regioni “zdrave hrane” što bi otvorilo put Evropskim ali i domaćim fondovima, te bi se od poljoprivrede zarađivalo i 3-4 puta više. To je naš cilj. Zdravo selo i građani koji se vraćaju na svoja imanja i dedovinu a ne proteruju.

Zato, u subotu u 13h ispred Sava centra – možda neće biti blokada, ali ćemo svakako otići do Ministarstva unutrašnjih poslova da se konačno pohapse batinaši iz Šapca, policajci koji nisu reagovali ili vršili torturu prema građanima ali i ponište sve prekršajne i krivične prijave protiv građana čime je policija nezakonito vršila pritisak na demonstrante, pogotovo u unutrašnjosti”, navodi se u saopštenju Ekološkog ustanka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare