Kad je Mirko golema faca

LESKOVAC

Vraća se Mirko Ciganče od rabotu, a radi tuj po opštinu, postaviše ga, a ni on sam, jadan, ne zna kako, niti zna koje mu toj znači, baciše ga s kratku tojagu u duboku vodu, za kurdinatora za manjinske rabote.

Nit ima školu za toj, ima neku nižu muzičku nezavršenu, mada za nas cigančiki taj škola i ne treba. Mi čim se rodimo odma zaigramo i zapevamo. Niti pa ima kancelariju, nit ga koj ferma za žutu banku.

Ulazi takoj u opštinu, maje se po hodnici i stalno on zove druge da im kaže da je na nekom važnom sastanku po opštinu od golem značaj za poboljšanje uslovi na kvalitet od život na Romi. U međuvremenu, kao javlja se na golemi funkcioneri:
-Dobar dan, presedniče, hvala na pitanje, eve i ja sam dobro, radim da opravim ovi naši romčiki…U stvari, stoji si takoj nekoj vreme potpino sam samcat, pa opet napravi dva tri kruga oko opštinu, ne kaže se džabe radi po opštinu, nakon toj izlazi napolje s takav entuzijazam
i ponosito ko da je tatko na Romi, rešio je svi problemi na Romčiki.
Nabacio preko rame torbicu iz Metro, odelo čak u Second hand kupio, naočare Ryban original, kod Kinezi u Yes gi platio pesto dinara.
Golema faca u mahalu, koj sg moze s njega, šeta ko po jajca da ide. I samo čeka da ga nekoj pita: “Kude si be Mirko, odokle ideš?” A on sav pun sebe, po zemlju ne hodi niti nebo dodiruje. “Eve iz opštinu idem. Cel dan tuj po neki sastanci, presentacije, seminari, jedenje, pijenje. Glavu sam mlogo umorija danas, a tek pa stomak, će mi prepukne. Najteze je, da znate, kad čovek s glavu radi. Ma koje vi umete koje toj znači, ciganska posla, samo utepujete noge od stajanje
ispred Centar za socijalno, pa posle visite po cel dan pred prodavnicu. I ocekujete s neba da vi nesto padne. Hoce, cvrc će padne. Nego, kad smo kod pivo, otvori mi Rambo jedno ladno. Da se osvezim malko. I posle dva piva, Mirko priča tuj pred zadrugu, a niko ga ne sluša, igraju si karte, domine, ma koga briga šta Mirko baljezga. Pominje tu, utepuje se s vetar, da če mi Romi bolje živujemo, če radimo po firme na golemi položaji, bolja budučnost Roma nam se smeši, a u stvari svi oko njega mu se smeju. Laž je, naravno, naš nacionalni identitet, al Mirko brate prešišao nas sviju. On hoće sad nas Cigane da ubedi da više nismo cigani, već da smo po zakonu Romi a živimo gore od Cigani.


Miroslav Alilović

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare