Kad je Leskovac bio svet: Led na Veternici lomili minama

LESKOVAC

Ovo što vidite, kad kroz prozor pogledate napolje, nije elementarna nepogoda, nego godišnje doba, u narodu poznato kao – zima, zapisuje novinar i publicista Nikola Milićević.

Ja ga pod to ime priznajem, iako za mene zima nije “zima” dok se Veternica ne okove sa led, i omogući mi da uživam spuštajući se sa šljičke od Crveni breg (leskovački zatvor, Motel”Nevin”, koj si ga kako vika), do železnički (Hitlerov) most.
Poslednji put sam takvu uživanciju imao kao đak Hemijske škole, negde ‘63.-‘64. godine, kad sam sa šljičke išo'o na časovi od most kod poštu pa do školu i curik, kad se časovi završe.
Hroničari su tačno zapisali da su leskovački hotelijeri, kafedžije i poslastičari, zimi sekli table led od Veternicu i skladištili gi u trapovi (za neki trapovi je zabeleženo da su bili kod Poljoprivrednu školu), sve za letnju industrijsku upotrebu.
Jedne od pomenute godine led se beše sabrao ispred most kod Hemijsku školu, kude se leti topila konoplja, napravio branu, ne mož’ reka normalno da teče, preti da poplavi grad. Morala vojska čep da razbije sa mine. Pisala od toj ondašnja Naša reč.
I ovaj zima će prođe, kao što su prošle i i one o kojima vam pišem. Kad ožeže juli, niko se više neće seća – koje se onoj beše događalo u zimu 2020. leta Gospodnjeg.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
ISTRAZITE MALO...
ISTRAZITE MALO...
4 godine pre

Oko bagdaline kuce i firme mnogo policije, po glasinama zbog pretnji oko otimanja metroparkinga… i politicari su budni …