Kad je Leskovac bio. . .: Gradska muzika

LESKOVAC

Oni koji duže pamte sigurno se još uvek sećaju kako ni jedan državni, pa ni lokalni praznik u Leskovcu nije mogao da prođe – bez Gradske muzike. Više od 30 muzičara svirali su Međunarodni praznik žena 8. mart, na Prvi maj – ujutru budilica, a popodne u parku u centru grada – promenadni koncert! Zatim na četvrti juli – Dan boraca, sedmi juli -Dan ustanka, 11.oktobra na Danoslobođenja Leskovca, na dočeku i ispraćaju štafete mladosti i kad su bili sletovi na stadionu Dubočica.

Da bi muzičari imali gde da drže promenadne koncerte- u parku u centru grada izgrađen je veoma lep objekat – nastrešnica koju su muzičari zvali Šedrvan.

Orkestar Gradske muzike imao je više od 3o muzičara. Flautu je svirao – Dragan Cakić. Klarinetisti su bili – Alča Alčić, Josip Šimunec, Leopold, Siniša Stanković, Nebojša Dimitrijević, Dragutin Žižić i Vojislav Janjić. Trubači -Ašim Bakić Stojan Nastić, Dragi Jovanović, Gligorije Kražić, i Predrag Dimitrijević..Bubanj je lupao Dragoljub Marković Mitanija, činjele su lupali – Milorad Janković Mačak i Rahim Saitović –Monja. Dobošari – Stevan Musić i Uroš Mitić. Trombonisti – Čeda Marković, Mihajlo Ristić i Fadil Eminović. EF BAS su svirali Branko Kostić i Vlada Srećković, a BE BAS – Ćira Đorđević.

Od svih njih u životu su – Stevan Musić, Nebojša Dimitrijević, Stojan Nastić, Slavko Kostić, Alča Alčić, Ašim Bakić i Esad Hamzovski..

Gradska muzika je godinama bila u Vatrogasnom domu. A onda su je odatle iselili i preselili u malu prstoriju u zgradi Radio Ledkovca ( jedva ako je imala 3 sa 3 metra ). Sekretar je bio Života Rstić Grk.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare