KACIN.: KOSOVO JE NEZAVISNO , SRBIJA ĆE MORATI DA PROMENI USTAV

 

SARAJEVO

 

Specijalni izaslanik Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je večeras da je trenuta pozicija EU o statusno neutralnom Kosovu privremeno kompromisno rešenje i da on ne ulazi u to “kada će i kakvo će rešenje biti konačno”.

 

Gostujući u emisiji “Intervju 20” državne televizije BH 1, Kacin je rekao da će Srbija pre priključenja EU morati da promeni Ustav kao što su to učinile druge zemlje, pa i Slovenija.

 

Na direktno pitanje voditeljke da li to znači i da će Srbija morati da se odrekne teritorije Kosova, Kacin kaže da odgovor na to pitanje zna, ali da s obzirom na to na kojoj je funkciji, nije u situaciji da na njega odgovori.

“Ja Jelko Kacin, odavno znam da je Kosovo nezavisno i da nije deo Srbije. Ja, Jelko Kacin, građanin Slovenije, znam da je moja zemlja odavno priznala nezavisno Kosovo i da je zato spaljena ambasada Slovenije u Beogradu i da će Srbija za to platiti naknadu. Ja, Jelko Kacin, kao potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu poštujem trenutnu situaciju i poziciju Evropske unije koja ima statusno neutralan odnos prema pitanju Kosova”, rekao je Kacin.

 

On, međuitm, tvrdi da je to privremeno kompromisno rešenje.

“A kakvo će i kada biti konačno rešenje, ja u to ne ulazim i tako se ponašam prema vama kada mi postavljate ta veoma konkretna pitanja na koja znam odgovor, ali s obzirom na funkcije koje obavljam nisam u situaciji da vam dogovorim, jer ne želim nikome da otežavam život”, jasan je Kacin.

 

Istakao je da EU ima puno poverenje u pollitičku elitu Srbije za koju Kacin kaže da je odogovrna prema vlastitoj budućnosti i prema budućnosti svog naroda, svoje države I, pre svega, svoje ekonomije.

Upitan da li je EU napravila presedan kada je otpočela pregovore sa Srbijom jer nema ustavno rešeno pitanje teritorije Kosova, Kacin je rekao da predpristupni dijalog ne bi bio moguć da države članice EU, koje još nisu priznale kosovsku nezavisnosti, nisu za to dale “zeleno svetlo”.

“Sada Evropska unija ima pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom…, a EU takve pregovore može imati i takav sporazum zaključiti samo sa državom, nikada sa društvom”, naveo je Kacin.

 

Na insistiranje voditeljke da odgovori nije li upravo to apsurdno, jer EU počinje pregovore o Stabilizaciji i pdridruživanju sa Kosovom, a da to isto Kosovo nije priznalo pet država EU, te da li će zvaničnici EU tražiti od Srbije da prizna Kosovo, Kacin je rekao: “Srbija je svesna, zrela i odgovorna”.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
journalist u mirovini
journalist u mirovini
7 godine pre

Ako je Kosovo nezavisno,zašto bacamo pare u tudju zemlju ?Da li tako radimo i sa Madjarskom,Rumunijom,jer i tamo ima Srba ?